Élet-Stílus

A Háziorvosok Szervezete reagált Sebestyén Balázs „rágalmazó” kijelentésére

Tisztázták, hogy kinek a felelőssége a jogosítványhoz szükséges egészségügyi alkalmasság megállapítása.
Korábban a témában:

Nagy felháborodást váltott ki Sebestyén Balázs múlt heti véleménye, amikor arról beszélt, hogy az idősektől elvenné a jogosítványt és megbüntetné azokat a házi orvosokat is, akik ötezer forintért kiállítják az egészségi alkalmasságról szóló papírt. Az orvosok most a 24.hu-nak küldött közleményben reagáltak a műsorvezető kijelentésére.

Sebestyén Balázs szerint elő kéne venni az orvosokat, akik 5000-ért hosszabbítják az idősek jogsijait
Nem fogta vissza magát, miután egy idős házaspár szembe hajtott fel az M4-esre.

A Háziorvosok Online Szervezete, a Magyar Orvosi Kamara Háziorvosi Csoportja, a háziorvosi és házi gyermekorvosi kollegiális vezetők a teljes háziorvos társadalom nevében elhatárolódnak Sebestyén Balázs műsorvezető azon kijelentéseitől, miszerint a háziorvosok 5000 forintért egészségi alkalmasságot igazolnak olyan idős páciensek részére, akik a gépjárművezetésre egészségügyi szempontból amúgy alkalmatlanok. A műsorvezető evvel kapcsolatos gondolatmenete sértő, rágalmazó, durván általánosító a háziorvos társadalomra nézve, másrészről korrupció gyanújával sározza be az egész orvostársadalmat. A térítési díj ellenébe igénybe vehető egészségügyi szolgáltatásokról szóló jogszabály pontosan meghatározza, hogy 60 év felett 2500 forint, 70 év felett pedig 1700 forint az alkalmassági vizsgálatok díja

– olvasható a közleményben, amiben azt is taglalják, hogy a fenti vizsgálatok során a házi orvos pillanatnyi állapotot tud felmérni, így a felelősség az egyént, illetve a szakorvosokat terheli, akiknek jelezni kell a házi orvos felé, ha bármilyen probléma fennáll, ami kérdésessé teszi a járművezetési alkalmasságot.

A közleményben ugyanakkor leírják, hogy szigorítanák bizonyos életkor felett a jogosítvány hosszabbításához szükséges feltételeket.

Habár Sebestyén Balázs gondolataitól, stílusától, rágalmaitól teljesen elhatárolódunk, az ügy kapcsán felvetjük, hogy bizonyos, meghatározott kor után (például 80 év felett) a jogosítvány meghosszabbításához specifikusabb vizsgálatok elvégzését (pl. neuropszichológiai vizsgálatok, PÁV IV. alkalmassági vizsgálat) javasoljuk és a szubjektív tényezők minimalizálása érdekében akár járási szinten felálló független bírálóbizottságok kezébe adnánk az idősek jogosítvány meghosszabbításának az eldöntését.

A levél végén Sebestyén Balázst helyesbítésre szólítják fel.

Kérjük Sebestyén Balázs műsorvezető urat a fentiek tudomásul vételére. Felszólítjuk továbbá, hogy az általa elmondott gondolatokat nyilvánosság előtt korrigálja, hiszen a háziorvos tevékenysége során közmegbizatást teljesít és közérdekű tevékenységet folytat. Sebestyén Balázs nagy nyilvánosság előtt elhangzott kijelentései és különösen azok stílusa ennek csorbítására alkalmasak (Btk.), de érintik becsületünk megsértését és jó hírnevünk csorbítását is (Ptk.).

Kiemelt kép: Instagram/@sebestyenbalazs_official

Címkék: sebestyén balázs

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.