A tojásrántotta papíron egyszerű műfaj, nem kell hozzá más, mint
- tojás
- egy kevés zsiradék
- és egy serpenyő, amiben elkészítjük.
Viszont épp ezért, mert ennyire egyszerű, az emberek elkezdték bonyolítani, megpakolni, felturbózni. Ma már a rántottába gyakorlatilag bármi belemehet. Vannak, akik nem elégednek meg a szalonnás rántottával, karikáznak rá még kolbászt is. Aminek egyébként nincs értelme, mert a paprikás kolbász elnyomja nagyjából mindennek az ízét. A legnagyobb hiba mégsem ez, hanem a tej, pontosabban a tejjel dúsított rántotta.
Miért?
Sokan azért raknak, tejet a rántottába, hogy krémesebb, lágyabb és selymesebb legyen. Csakhogy erre a célra a vaj a tökéletes választás, nem a tej – magyarázza a Mirrornak egy séf, aki szerint a tej tönkreteszi a rántotta ízét és az állagát. A tejben egyszerűen nincs elég zsiradék ahhoz, hogy elérjük vele a kívánt hatást, így a felvert tojásokat gyakorlatilag csak felvizezzük. A tejszín vagy a crème fraîche persze már egészen más tészta, azt használhatjuk bátran, de tejet semmiképp!
Fontos még, hogy felvert tojásokat ne sózzuk meg, mert akkor a só nem oldódik fel egyenlően, ráadásul a kicsapódott nedvesség sem tesz jót a rántottának. Ha valakinek vizuális segítségre lenne szüksége, annak itt egy 9 éves videó Gordon Ramsay-től: