Élet-Stílus

Maszat, akinek mancsában benne van egész Budapest

Így néz ki egy vérbeli budapesti lakos. Gazdája szerint mindig számba kell venni, mennyi elköteleződéssel jár a kutyatartás. Papíron minden egyszerűbb. A Dogs of Budapestben Maszat és gazdája története.

Ő itt Maszat. Kilenc éve van a gazdájánál, aki érettségire vette magának, akkor azt gondolta, már felelősségteljesen tud kutyát vállalni. 2010-ben még nem volt ennyire népszerű és tudatos az örökbefogadás, mint ma, úgyhogy megkereste azt a ritka fajtát Magyarországon, ami úgy néz ki, mint egy keverék.

Dogs of Budapest

Sorozatunkban 23 igaz történeten keresztül mutatjuk meg, mit is jelent felelős gazdának és fővárosi kutyának lenni. A többi kutyás portré a Dogs of Budapest oldalon érhető el.

Első kutyatulajdonosként a következetes nevelés volt a legnehezebb, de Maszat gazdája próbált betartani mindent, amit a kutyák etológiájával foglalkozó könyvek javasoltak: olykor otthon hagyta egyedül, Maszat nem mehet be a hálóba (kivéve, ha nyaral, mert akkor neki is szabad bújva aludni), nem etetik asztalról, és nem ő megy ki először az ajtón. Ez persze papíron nagyszerűen hangzik, és azt mondogatja magának az ember, hogy hosszú távon megtérül, de amikor egy három hónapos kiskutya sír és könyörög a gomb szemeivel, akkor annak elég nehéz ellenállni.

Elég Maszatra nézni, hogy kiderüljön, minden kezdeti nehézség megérte, de számba kell venni, mennyi elköteleződéssel jár a kutyatartás. Nem olyan egyszerű csak úgy elmenni este valahova. Pláne régen volt az ilyesmivel gond, amikor nem voltak ennyire nyitottak a helyek. Ma már Maszat egy igazi belvárosi kutya. Jól bírja az estéket, imád lábak között átrohanni, és ott megállni kicsit bámészkodni. Nagyokat alszik bárki ölében, amíg nem jön valami jó barátja, akivel lehet körbe-körbe rohangálni a kertben órákon át. A kedvence pedig a Dunakanyar, ahol óriási sétákat tett már. Tenyerében van a környék, ahogy Budapest legtöbb kerthelyisége is.

Így néz ki egy vérbeli budapesti lakos. Fotó: Marjai János / 24.hu

„Maszat kedvenc programjai reményeim szerint azok, amik nekem is: havi szinten – ha tehetem, gyakrabban – kimegyek vele az erdőbe egy kevésbé ismert túraútvonalra vagy akár több napra elvonulunk egy faházba, kizárólag kettesben. Ez a kapcsolatunknak is fontos, és aktív pihenés a természetben. Mindig nagyon jó hatással van mindkettőnkre” – mesélte Maszat gazdája, Niki.

Ha valaki kutyában gondolkodik, mindig számolnia kell nem várt (orvosi)költségekkel, de alapvetően az elején kell egy nagyobb összeget ott hagynunk a boltokban, aztán nem vészes. Egy fix kerettel kalkulálhatunk hónapról hónapra, és nem kell húszféle nyakörv meg póráz: egy jó minőségű, funkcionális szett évekig húzza.

Maszat gazdájának nem mindig egyszerű összeegyeztetni a filmes munkájával a kutyatartást, de még szerencse, hogy a legtöbbször tudnak együtt menni. Ez elsőre nagyon idillinek hangzik, azonban Maszatnak nem akkora izgalom egy forgatás, egy húzósabb időszakban kevesebbet is találkozik más kutyákkal. Legyen szó munkáról vagy kikapcsolódásról, Maszat gazdája mindig azt mérlegeli, hogy jöhet-e vele a kutyája, és az mennyire lesz jó neki. Egyedül pedig minden életvitel mellett kihívás a napi többszöri séta egy kutyával. Általában csodásak a séták Maszattal a Budai Várban, de azért néha nehezebb az indulás egy fáradtabb napon. Megéri? Egyértelmű. Ahol Maszat van, ott boldogság van.

Legyél felelős gazdi!

Csak egy csípés? Lyme-kór, babéziózis, leishmania, szív- és bőrférgesség. Néhány példa a betegségekből és élősködőkből, amik a csípésekkel kedvencünkbe juthatnak. Ezért fontos, hogy egész évben gondoskodjunk a csípések nélküli, megelőző védelmükről!

A megjelenést támogatta az Advantix és a Foresto.

Kiemelt kép: Marjai János/24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik