Élet-Stílus

Három kiló húsz deka, óriási szeretettel, komoly nézéssel. Maradhat

Egy országúton találták, esőben. Rozi mára a 10. kerület fenevadja, aki más kutyákkal szemben simán megidézi Dávid és Góliát csatáját. A Dogs of Budapestben Rozi és az ő története.

Váratlanul jött, nagyon apró volt, és szeretetéhes. Amikor rátaláltunk úgy nézett ki, akár egy ázott veréb, ő Rozi.

A Yorkshire terrier és Si-cu keverék kiskutyára egy kora tavaszi esős estén bukkantak rá leendő gazdái egy Cegléd közeli külterületen. A vélhetően kidobott állat elázva sétált az országúton, amikor autójukkal majdnem elütötték új gazdái. Az aprócska, alultáplált, és rossz állapotú kiskutyát ezután orvoshoz vitték, majd magukhoz vették megtalálói. A rendelőben derült ki, hogy fogazata alapján egy körülbelül három hónapos keverék kiskutyáról van szó.

Dogs of Budapest

Sorozatunkban 23 igaz történeten keresztül mutatjuk meg, mit is jelent felelős gazdának és fővárosi kutyának lenni. A többi kutyás portré a Dogs of Budapest oldalon érhető el.

Rozi immár nyolc éve él nagy boldogságban új gazdáival, ám eleinte nem volt könnyű sem neki, sem örökbefogadóinak. Utóbbiak ekkor még előző kutyájuk elvesztése miatti gyászukat élték, az aprócska kutya pedig hiába az otthon melege, sokáig bizalmatlan volt új gazdáival. A sötétbarna átmenetű, zsömle színű kutyus eleinte csak kézből fogadta el az ételt, és a kutyaeledelekkel szembeni bizalmatlansága máig is megmaradt. Továbbá feltehetően kölyökkori traumája miatt esőben nem szeret kimenni. Rozi nem nőtt nagyra, mindössze három kiló húsz deka a súlya, ugyanakkor óriási szeretetet ad gazdáinak, akik elmondásuk alapján már megtalálása pillanatában tudták, hogy az aprócska négylábú náluk maradhat.

Mérete ellenére szeret nagyobb kutyákkal is játszani, Rozi ilyenkor gyakran megidézi Dávid és Góliát csatáját, igaz, ő nem győzi le az óriást. Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

A kutyus hamar a család kedvence lett, és vidéki kutya létére gyorsan megszokta, hogy fővárosi eb lett belőle. A séták alkalmával általában egy nagy X. kerületi parkban szaladgálhat, a játék végeztével pedig mancstisztítás után a parkettán kopognak kis karmai. A jelek szerint élvezi, hogy alapvetően lakáskutya lett, különösen télen szeret bent lenni a radiátor közelében.

Mérete ellenére szeret nagyobb kutyákkal is játszani, de azért tudja, hol a helye, kivéve akkor, ha nála jóval nagyobb, akár 20-30 kilós kutyákról van szó,

Rozi ilyenkor gyakran megidézi Dávid és Góliát csatáját, igaz, ő nem győzi le az óriást. Hasonlóan, ellentmondást nem tűrő módon védi gazdáját, akivel szembe elég, ha valaki felemeli a hangját, Rozi ádáz fenevadként védelmezi őt.

A kutyusnak nyolc év alatt nem volt baja az egészségével, évente viszik szűrésre, és oltásra, és a bolhákkal szemben cseppekkel védik őt gazdái, egy alkalommal kullancsot kellett kiszedni belőle. Rozi bundáját kéthavonta kell megnyírni, ilyenkor teljes szervizt kap: fültisztítást, körömvágást, alvázmosást.

Gazdáinak már korábban volt kutyája, tehát tudják milyen kötöttségekkel jár egy kutya. Ezek a korlátok teljesen függetlenek az állatok méretétől. Ugyanakkor a kutyatartás szerintük a gazdák számára is nagyon egészséges, ugyanis az ember hajlamos ellustulni, és nem napi rendszerességgel magától nem tenne meg akkora sétákat, amiket a kedvencük igényel.

Legyél felelős gazdi!

Csak egy csípés? Lyme-kór, babéziózis, leishmania, szív- és bőrférgesség. Néhány példa a betegségekből és élősködőkből, amik a csípésekkel kedvencünkbe juthatnak. Ezért fontos, hogy egész évben gondoskodjunk a csípések nélküli, megelőző védelmükről!

A megjelenést támogatta az Advantix és a Foresto.

Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik