Élet-Stílus koronavírus

A magyarok is feltalálják magukat: erkélykoncert Újlipótvárosból és hasonlók

Koronavírus idején sem kell nélkülöznünk a programokat, csak most minden áttevődik a virtuális világba. Akik megtehetik, azok otthon maradnak, de ez nem könnyű sem lelkileg, sem fizikailag. Ezért hétről hétre igyekszünk összeszedni néhány olyan ingyes, online elérhető programot, ami segít átvészelni ezt az időszakot.

Szórakoztató és oktató programok

  • A Skillshare oldalán rengeteg ingyenes kurzus található: fotózás, digitális képszerkesztés, zeneszerkesztés, kötés, otthoni DIY projektek. Most két hónapig ingyenesen használható, a videók angol nyelvűek.
  • A világ egyik legnagyobb oktatós oldala nemrég indult el magyarul. A Khan Academy nonprofit szervezetként ingyenes oktatást biztosít a a világon mindenkinek, legyen szó matematikáról vagy természettudományokról. Itt saját tempóban tanulhatnak a gyerekek, több ezer teszt, oktató videó közül lehet választani, de a gyerekeken kívül a tanárok is bőven találnak segítséget.

Edzés laptop előtt

  • Ingyenes online jóga: a Yogasecret Studio és a Cosmo.hu összefogott, hogy kellően átmozgasson és lelazítson egy 60 perces jógafoglalkozással. Március 20-án és 22-én 18:00-tól élőben a Cosmo.hu Facebook oldalán jógázhattok együtt Nagy Annával.
  • Karanténtánc: Matteo Martins Gomes mindennap 19.00 órától tart élő belejelentkezést a kispesti nappalijából, ahol különböző stílusokat, ritkmusgyakorlatokat mutat be az alapoktól. Az első élő közvetítésen a latin táncokkal ismertet meg.

Főzési tippek

  • Egy kicsit hazabeszélünk, a Nosalty csapata elindította a #HÁZIMENZA nevű kezdeményezésüket. A Facebook-csoporthoz csatlakozók gyorsan, egy kattintásra jutnak hatékony főzési tippekhez és megoldásokhoz. Itt lehetőség van arra, hogy a csoport tagjai megoszthassák egymással, miből mit lehet kihozni, és egy kicsit tartsák a lelket egymásban.
  • Tudjuk, hogy elfogyott az élesztő a boltokból, de kenyeret sütni másként is lehet. A KovászLabor nevű Facebook-csoport tagjai kizárólag kovásszal készülő kenyeret készítenek. A velük készült videónkban azt is megmutattuk, hogy miben különbözik a boltokban kapható, hagyományos eljárással, élesztővel készült kenyértől az egészségesebb kovászos kenyér.
Gerillamódszerekkel terjesztik a kovászos kenyeret
Aki egyszer elkezd kovászos kenyeret sütni, az onnantól kezdve nem vesz több kenyeret a boltban. Egy olyan közösséget mutatunk be, aminek tagjai kizárólag kovásszal készülő kenyeret sütnek. Videónkban azt is megmutatjuk, hogy miben különbözik a boltokban kapható, hagyományos eljárással, élesztővel készült kenyértől az egészségesebb kovászos kenyér.

Virtuális kultúra

  • Erkélykoncert Újlipótvárosból: Móser Ádám minden nap 17:00 órától rövid, élő erkélykoncerttel jelentkezik. Zenéjében francia, zsidó, argentin, balkáni és cirkuszi zenék, klezmer keverednek kísérleti, kortárs, szabadzenei elemekkel.
  • A Petőfi Irodalmi Múzeum is igyekszik a kiállításait az online platformokra átvinni. Most éppen Szabó Magda virtuális kiállítása nézhető meg ezen a linken.
  • Péterfy Gergely mindennap 18.30-tól élőben olvas fel a Facebook-oldalán a Kitömött barbár című könyvéből.
  • Karanténestek a Budapesti Fesztiválzenekarral: a tervek szerint minden este 19:45-kor biztosítanak egy-egy online kamarakoncertet a közönségnek a zenekar próbaterméből. A Karanténestek a zenekar Facebook-oldalán és a honlapjukon is elérhető.

Legutóbbi cikkünkben ennél részletesebben is összeszedtünk, milyen komolyzenei koncerteket közvetítetenek élőben.

Koronavírus: Így vészelhetjük át virtuális kultúrával az otthoni karantént
Hetekre, akár hónapokra az otthonainkban ragadhatunk, de a jó programokról így sem kell lemondanunk.

Sorozatok, filmek és könyvek

  • A legnagyobb streaming-szolgáltalók azok közé fognak tartozni, akik a karantén ideje alatt is növekedni tudnak majd. Márciusi sorozatajánlónkban már összeszedtük, milyen új – vagy éppen új évaddal jeletkező sorozatokra kell figyelni az HBO GO és a Netflix kínálatában.
Nem csak a Westworldről szól majd a március
De azért főleg arról. Pedig érkezik (és folytatódik) egy sor más jóság is. Íme, márciusi sorozatajánlónk.
  • Most megint egy kicsit hazabeszélünk, de itt a 24.hu-n vasárnap délelőttönként egy-egy regényből mutatunk részletet, jobbára kortárstól, remek szövegeket, történeteket. Ha valamelyik megtetszik, irány a könyvesbolt, ha vége a karanténnak, vagy rendeljük házhoz. Matiné sorozatunk eddigi termését itt találni.

Kiemelt kép: Móser Ádám Facebook oldala

Ajánlott videó

Olvasói sztorik