Élet-Stílus

Fontos életmódváltási tanácsok, ha szeretnéd elkerülni az aranyér lehetőségét

Az aranyér esetében az a legjobb, ha a betegség ki sem alakul. A megelőzés érdekében érdemes megfogadni pár tanácsot.

Kétségtelenül az aranyér az egyik olyan megbetegedés, ami kortól és nemtől függetlenül a leginkább képes megkeseríteni az életünket. Ebben a témában tényleg a legjobb, amit tehetünk, hogy már a kialakulását is megpróbáljuk elkerülni, hogy még csak véletlenül se kelljen megismerkedni a betegség fájdalmas velejáróival. Az aranyér kialakulását nagyon sok minden befolyásolhatja a sportolási szokásoktól kezdve a táplálkozáson át a genetikáig, így nincs is személyre szabott ellenszer. Ha viszont tudatosan figyelünk az életmódunkra, minimalizálhatjuk az aranyér kialakulásának kockázatát.

A legfontosabb egyértelműen a helyes táplálkozás. A rendszeres széklethez elengedhetetlen a magas rosttartalmú ételek fogyasztása, melyek amellett, hogy finomak, az emésztés sebességéért is felelnek, fogyasztásukkal megakadályozhatjuk a székrekedés kialakulását, ami sokszor kéz a kézben jár az aranyérrel. Ilyen élelmiszerek a teljes kiőrlésű gabonafélék, a lenmag, a füge, a szilva, vagy a barack. Ezekkel ellentétben léteznek székletfogó élelmiszerek is, mint például a banán, vagy a csokoládé, ezeket igyekezzünk mértékkel fogyasztani.

Mit egyél, és mit kerülj, ha aranyered van?
Az aranyérbetegség rengeteg embert érint, kortól függetlenül nőket és férfiakat is. Néhány szabály betartása sokat javíthat az érintetteknek: amennyiben minket is kínoz ez a betegség, az életmódunkon és étkezési szokásainkon jobb, ha módosítunk. Ezúttal az utóbbiról, vagyis az étkezésről lesz szó.

Ha a táplálkozásunk rendben van, az már fél siker, de azzal is megkönnyíthetjük a dolgunkat, ha figyelünk a rendszeres testmozgásra. Ilyenkor az egész testünk megmozdul, ami jótékony hatással van a bélműködésre is, nem is beszélve arról, hogy a sportolás rendszerint együtt jár az intenzív folyadékpótlással, ami szintén fontos az aranyér megelőzése szempontjából. Erre akkor is érdemes odafigyelni, ha a testmozgást esetleg nem tudjuk a mindennapokba rendszeresen beiktatni. Mindezek mellett értelemszerűen nagyon fontos a higiénia, hiszen mint bármely más esetben, alapos fertőtlenítéssel itt is nagyobb eséllyel kerülhetjük el a fertőzések kialakulását.

Sokszor problémát szokott okozni az is, hogy sokan szembeszállnak a saját szervezetükkel, erőszakosan ellenállva a sürgető kényszernek. Ez az egyik legrosszabb dolog, amit tehetünk, ilyenkor ugyanis a kelleténél nagyobb nyomás helyeződik a záróizmokra, ami ismét csak kockáztatja a székrekedés kialakulását. Ha tehát úgy érezzük, itt az idő, akkor a lehető leghamarabb menjünk el vécére!

Kiemelt kép: GettyImages

Szponzorált tartalom

Aranyér??? Nem probléma! A Proktis-M kúp és Proktis-M plus kenőcs – telitalálat aranyér ellen. A hialuronsav és a gyógynövények gyorsan enyhítik a tüneteket, csillapítják a fájdalmat, csökkentik a gyulladást és segítik a szövetregenerációt. A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT,

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik