Élet-Stílus

A héten harmadszor jön sötét ruhában kollégánk? Ne mondjuk rá rögtön, hogy depressziós!

A szaknyelv színpszichológiának nevezi a tudomány azon ágazatát, mely összefüggéseket keres az érzelmek és a színek között. Valóban igaz lenne, hogy a lélekállapotunkról tanúskodik az öltözködésünk?

Mindannyiunk fejében él egy kép a depressziós emberről: kedvét vesztett, kevés dologban talál pozitívumot, sőt, még öltözködésében is azt sugallja, hogy a világ éppolyan szürke, akár a felsője. Valahol jól „skatulyáz” az emberi agy, mert valóban van összefüggés a depresszió és a színek között – ami egyébként igaz lehet fordítva is! A betegséget például a szürke szín jól írja körül, a vidámsághoz pedig könnyebben társítunk sárgás színt.

Depresszióval így öltözünk

A színválasztás lényeges szempont az öltözködésben, és sokszor tükrözi aktuális lelkiállapotunkat. Előfordul, hogy abban látunk fogódzót egy-egy nehezebb időszakban, sőt,  akár a világnézetünk is befolyásolhatja, hogy milyen színű nadrágot kapunk elő reggel a szekrényünkből. A legtöbb pszichológiai kutatás arra világít rá, hogy a depresszióval küzdő személyek mindennapjaiban a szürke és a fekete szín dominál. Ez egyaránt igaz az otthonukra, az öltözködésükre, sőt még a közösségi médiás posztjaikra is. Bizonyos kutatások azt mondják, minél komolyabb depresszióval küzd valaki, annál kevésbé színérzékeny a retinája.

Tehát tudományos alapokra hivatkozva kijelenhető:

az egészséges emberek másképp látják a fehér vagy fekete kontrasztokat, ezáltal más módon reagálnak a külvilág színeire is.

Önmagában még nem jelent bajt, ha valakinek az öltözködésében a fekete dominál, hiszen ez a szín meglehetősen népszerű a divatvilágban. Titokzatosságot, erőt, eleganciát sugároz viselőjéről, de fontos megjegyezni, hogy egyes kultúrákban a dühöt, a szomorúságot és a halált jelképezi. Hasonló üzenetek társíthatók a szürkéhez is: a fehér és fekete szín között elhelyezkedő árnyalat egyensúlyról tanúskodik, de mégis magában hordozza a negativitást. A szürke szín veszteségre, átlagosságra, szomorúságra utal – gondoljunk csak bele, mit mondunk az esős időre: „Nem tetszik ez a szürkeség!”

Ruhavásárlásnál a termék kinézete és a szín a legfőbb döntést befolyásoló tényező, a depressziós beteg azonban színtelennek érzi a világot, emiatt is hajlamos a szürke és fekete színek mellett voksolni.

Az Instagram is árulkodik

A közösségi médiás platformot vizsgálták néhány éve a Harvard és a Vermont Egyetem professzorai: egy algoritmus segítségével profilokat elemeztek színek szempontjából, és azt vizsgálták, az instagramra feltöltött képek elárulják-e, hogy az illető depressziós. Több, mint negyvenezer fotót vizsgáltak, a szoftver pedig 70%-os pontossággal eltalálta, ki küzd valóban ezzel a betegséggel.

Szembetűnő volt, hogy ezeknél a profiloknál szürkés, sötét tónusú fotókat találtak. Ez mind ruhákban, mind filterekben kimutatható volt, ezzel szemben az egészséges felhasználók sokkalta színesebb képeket töltöttek az internetre.

Fontos megjegyezni, önmagában sem a ruhaválasztás, sem a fotók színvilága nem egyenlő a  depresszió diagnózisával, ugyanakkor gyanakvásra adhat okot, miért öltözködik valaki mindig sötét vagy szürkés színekbe. Mindemellett, aktuális hangulatunkról erősen árulkodik az, hogy milyen színű ruhát öltünk magunkra. De azért ne támadjunk le egy munkatársunkat, csak mert a héten harmadjára vett fel fekete pulóvert!

Túl hosszú a tél?

Nyomasztja a szürkeség, a napfényhiány? Levertnek érzi magát, nincs kedve semmihez? Az enyhe depressziós tünetek kezelésére alkalmazható az orbáncfűkivonat-tartalmú Remotiv extra: javítja a hangulatot és segít visszanyerni a motivációt. A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

 

Vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer

Ajánlott videó

Olvasói sztorik