Élet-Stílus

Hogyan küzdjük le a karácsonyi depressziót?

Különböző problémákra különböző megoldások.

Az ünnepek sokak számára stresszes, magányos, depressziós időszakot jelentenek. Ennek többféle oka is lehet, de sokkal fontosabb, hogy hogyan tudunk enyhíteni a gondokon. Többféle problémára többféle segítség létezik. Kezdjük a családi gondokkal! Nem mindenki képes ugyanis jól kijönni a rokonaival, pedig ezeket a helyzeteket is lehet kezelni:

  • Legyenek reális elvárásaink! Nem biztos, hogy a karácsony a tökéletes egymásratalálás eseménye lesz, még ha azt előre szeretnénk is úgy képzelni.Érdemes felkészülni arra, hogyan kezeljük az érzelmeinket, ha mégis súrlódásokat látunk a családunkban.
  • Koncentráljunk a gyerekekre! A gyerekek számára a karácsony igazán felhőtlen időszak. Érdemes hát félretenni a konfliktusainkat, és inkább arra koncentrálni, hogy a gyerekek minél boldogabbak legyenek. Ha látjuk, hogy örömet okozunk, ez segíthet saját feszültségünk feloldásában is.
  • Igyunk visszafogottan! Az alkohol fokozhatja a meglévő szorongásainkat, ezért tovább ronthat bármilyen problémánkon. Mértékkel igyunk tehát, mert lehet, hogy pont az alkohol lesz a ludas, annak ellenére, hogy azt hisszük, attól csak oldódhatnak a feszültségek…
  • Kerüljük a kényes témákat! Ha a családunkban akadnak olyan visszatérő témák, amikből rendszeresen vita kerekedik, igyekezzünk inkább kerülni ezeket. Dobjunk fel inkább olyan kérdéseket, amelyekben rendszerint egyet szoktunk érteni.

Azt is érdemes átgondolni, mit csináljunk, ha magányosnak érezzük magunkat:

  • Vegyük fel a kapcsolatot az ismerőseinkkel és a családunkkal! Akármilyen messze élünk egymástól, ez nem jelenthet akadályt, hiszen telefonon, netán videócseten ma már szinte bárkit el lehet érni.
  • Önkénteskedjünk! A magány érzésén sokat tud segíteni, ha jelentkezünk egy-egy jótékony feladatra. Ettől nemcsak azért érezzük majd jól magunkat, mert jót teszünk, hanem azért is, mert olyan emberekkel töltjük az időnket, akik hozzánk hasonlóan szintén jót akarnak tenni másokkal!

Szponzorált tartalom

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik