Élet-Stílus

Ezekre figyelj, ha meg szeretnéd őrizni évtizedekig a homlokzat színét

Gyakran előfordul, hogy egy család már a költségvetése vége felé közeledik, amikor felépül végre új otthonuk, így a ház külső színezését igyekeznek olcsón megúszni. Azonban érdemes abba belegondolni, hogy míg egy szobát néhány évente érdemes újrafesteni, addig

a homlokzati színekkel akár évtizedekig is együtt lehet élni, ha megfelelő színt választasz: ezért itt is áll az az igazság, hogy az olcsóbb megoldás hosszabb távon drágább lehet.

Mivel ideális esetben hosszú évtizedekig kell együtt élned majd a házad színével, ezért egyáltalán nem mindegy, milyet választasz. A hirtelen, elhamarkodott érzelmi döntés helyett érdemes sok tényezőt megvizsgálni, hogy pontosan miket, azt ebben a lenti cikkben megtalálod!

Színhatások – így válassz homlokzati színt a házadnak
Egy ház színe igen beszédes, hiszen egyértelműen kifejezi az egyéniséged, az ízlésed és a környezethez való viszonyod. Alaposan meg kell hát fontolni, milyen árnyalattal színezed az otthonodnak azt az arcára, amelyet a külvilág felé mutat. Íme a legfontosabb szempontok és hasznos tanácsok a választáshoz!

A szín kulcsfontosságú

A szín kiválasztásánál nem érdemes a pillanatnyi divatot követni, és ha hosszú ideig szeretnéd ugyanolyan állapotban tudni házad külső festését, akkor a személyes preferenciákkal kapcsolatban is érdemes kisebb kompromisszumokat kötni.

A világosabb, pasztellesebb színek több szempontból is jó választást jelentenek. Egyrészt nem nyelnek el annyi hőt, tehát nem fűtik feleslegesen túl a házat, másrészt tartósabbak is hosszú távon, kevésbé fakulnak, mint az élénkebb színek.

Az UV-sugárzás a főellenség

Noha egyre modernebb anyagok jelentek meg, UV sugárzás hatására a színek változása, jellemzően halványodása természetes folyamat. Ez ellen természetesen lehet védekezni, leginkább úgy, hogy megfelelő minőségű színezővakolatot, homlokzatfestéket választunk.

Mivel jellemzően nagy felületek színezéséről van szó, ezért a homlokzatfesték vagy homlokzati színező vakolat négyzetméterenkénti ára a végeredményben nagyobb különbségekhez vezet, mint beltéri festéskor, de gondolj bele abba, hogy egy valamivel drágább festés jobb lehet, mint két, vagy akár három olcsóbb.

Ha tartós homlokzati bevonatot akarsz választani, akkor leginkább arra kell figyelni, hogy kizárólag gondosan válogatott, ásványi pigmentek szerepeljenek az összetevők között. A tartós, kevéssé fakuló színárnyalat szempontjából döntő jelentősége van a pigmentek ellenálló képességének fénnyel, különösen UV-sugárzással szemben.

Az ásványi pigmentekkel szemben a szerves pigmentek UV-sugárzás hatására komoly színváltozásokon mehetnek át.

A szervetlen, ásványi pigmentek viszont jellemzően kiváló fény- és UV-álló tulajdonságúak, ezért évtizedeken át képesek megőrizni eredeti színüket.

Nem csak a napsütésből lehet baj

A teljesen UV-álló festékek jellemzően drágábbak, mint az ilyen tulajdonsággal nem bírók. Ha olyan világos, pasztellszíneket használsz, mint a cikk elején írtuk, akkor jóval kevésbé fakul majd a homlokzati festés az idő előrehaladtával. Gondolj csak arra, hogy a mediterrán városokban, ahol rengeteget süt a nap, nem is használnak élénkebb színeket, mégsem fakulnak látványosan a színek a házak homlokzatán.

A színezővakolatok és homlokzatfestékek színállóságát és tartósan szép összképét a fény- és időjárási viszonyok, valamint a levegőben levő káros anyagok jelenléte befolyásolja a leginkább. Az agresszív légszennyező anyagok, például a savas eső idézhető elő a homlokzati színek fakulását, azonban a szervetlen pigmentek az ilyen hatásoknak is jobban ellenállnak, mint a szervesek.

Összességében érdemes tudnod, hogy a színfakulás leginkább esztétikai probléma, amitől függetlenül a festés szinte ugyanúgy ellátja a feladatát. Azonban ki szeretné, ha az otthona nem a legszebb arcát mutatná a külvilág felé?

Szponzorált tartalom

A cikk a Lasselsberger-Knauf támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik