Otthon

Áthangolom a lakásom – így használd a színeket fugázáskor

„Részletkérdés, nincs különösebb jelentősége” – gondoljuk a legtöbben a fuga kiválasztásakor. Ez nem éppen szerencsés hozzáállás, ugyanis a helyzet az, hogy a fuga színe az egyik leghatásosabb designelemként alapjaiban határozza meg otthonunk karakterét, és észrevétlenül, tudat alatt uralkodik az összképen. Nézzük meg hát kicsit közelebbről, hogy mit érdemes tudni a színek erejéről és hatásáról a fugázás kapcsán.

A fuga mérete és színe elképesztő mértékben befolyásolja az enteriőrt: egyes bútorok például egyszerűen nem mutatnak jól bizonyos fugázás mellett, miközben egy másik „fugabeállításnál” tökéletesen érvényesülnek. Ezért a fugázást alaposan át kell gondolni, hiszen ha egyszer már leraktuk a csempéket és járólapokat, utána nemigen változtathatunk rajta.

A fuga úgy viselkedik a lakásban, mint a mozifilmbe bevágott villanásnyi reklám szpot: szinte észre sem vesszük, mégis erőteljesen hat ránk tudat alatt. Nyugodtan mondhatjuk, hogy a lakberendezés talán legravaszabb design eleme a fugázás, hiszen elég megváltoztatni ez kis hézagot néhány észrevehetetlen milliméterrel és pár, szabad szemmel alig megkülönböztethető árnyalattal, és máris szembeszökően más hangulat lesz úrrá az otthonunkban.

Homogén felületek

Két alapvető színkezelési módszer között választhatunk, ha fugázásról van szó: az elsőben a burkolóanyag színével megegyező, de legalábbis hasonló árnyalatú fugát használunk, a másikban pedig homlokegyenest más színt, amely harsányan és kontrasztosan üt el a burkolattól. Ha ugyanolyan vagy hasonló a fuga és a burkolat színe, azzal homogén felületet képezünk, amely nem vonzza magára a tekintetet, és nem akar „szerepelni” a lakásban. Ennél fogva megbízható alapként szolgál, amelyre bátran építhetünk, és a legkülönfélébb színű, stílusú bútorokkal párosíthatjuk. Különösen igaz ez akkor, ha eleve szolid, semleges színű a burkolat, például fehér, szürke vagy a bézs valamelyik árnyalatát választottuk. Ezt a módszert akkor javasoljuk, ha a lakásnak már van olyan hangsúlyos eleme, amely felhívja magára a figyelmet, illetve akkor is jól működik, ha kis méretű helyiséget burkolunk. Ez utóbbi esetben egyébként a nagyon világos színek – elsősorban a fehér –, ajánlott, mivel ezek optikailag tágítják a teret.

Kontrasztok

Ha drámai hatás szeretnénk elérni, és az a célunk, hogy karakteres hangulatot adjunk az otthonunknak, akkor a merész színhasználatot javasoljuk fugázáskor. Egy hófehér csempét például merészen párosítsunk össze koromfekete vagy vérvörös fugával, vagy bármilyen egyéb színnel a citromsárgától a méregzöldön át halvány rózsaszínig, és figyeljük meg, melyik milyen hatást vált ki belőlünk! Mindegyik kombináció más-más benyomásokat kelt, és határozott érzelmekkel tölti meg a teret – itt már csak a mi személyiségünk, ízlésünk és céljaink döntik el, hogy melyik mellett tesszük le végül a voksunkat. Ezt az erőteljes hatást még fokozhatjuk azzal, ha nem hagyományos, négyszög alakú csempét használunk, hanem például pikkely alakút vagy hatszögletűt. Minderre még ráerősíthetünk azzal is, hogy a burkolóelemeket diagonálban, halkszálka mintázatban vagy a téglasorokhoz hasonlóan átfedésben rakjuk le. Ám ne feledjük el, hogy ezekkel a módszerekkel nagyon egyéni, hangsúlyos felületet kapunk, amely követeli a figyelmet és nem tűr meg maga mellett más „szólistát” az enteriőrben. Éppen ezért a bútorválasztáskor tanácsos olyan visszafogott színekben, formákban és stílusban gondolkodni, amelyek ehhez a domináns felülethez alkalmazkodnak – máskülönben óriási lesz a kavalkád, és ez nyugtalanító, feszültséggel teli atmoszférát kölcsönöz az otthonunknak.

3 jó tanács fuga vásárláskor

  1. Soha nem az internetről rendeld meg a fugát, és ne szórólapról válaszd ki a színt! Hasznosabb, ha elviszed az üzletbe a csempét, és mellé teszed az ott található élő fugaszín mintát! Ez egy kis rudacska, ami valósághűen mutatja meg, hogy milyen a valóságban a fuga színe, és láthatod, hogyan passzol hozzá a kiválasztott burkolat.
  2. Ne csak a színt nézd, hanem azt is, hova kerül a fuga! Kültérre, nagy igénybevételnek kitett felületekre és extrém szélességű fugákhoz más-és más fugázó anyag szükséges! Mindig kérd ki az eladó tanácsát és egyeztess a mesteremberrel is erről akérdésről!
  3. Ne válassz világos színt a padlóhoz, ha utálsz takarítani! Az ilyen fuga hamar bekoszolódik, és csak állandó, aprólékos és fáradságos súrolás mellett tartható szalonképes állapotban.

Szponzorált tartalom

A cikk a Lasselsberger-Knauf támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik