Élet-Stílus

Annyira elege lett a fagyisnak az „ingyenélő” influenszerekből, hogy dupla áron adja nekik a fagylaltot

A Los Angeles-i férfi nem bírta tovább, hogy az Instagram „sztárjai” folyamatosan ingyen fagyit kértek tőle, a jó beszámolókért és a hírverésért cserébe. Influenszer-ellenes hozzáállás pedig meghozta az eredményét: ismertebb lett, mint valaha.

Joe Nicchi besokalt. A Los Angelesben feleségével együtt egy népszerű fagylaltos büfékocsis céget üzemelő férfit évek óta idegesítették az Instagram influenszerei, akik egyre sűrűbben kezdtek el kuncsorogni nála egy ingyen fagyiért. Azt ígérve, hogy cserébe népszerűsítik a céget.

A férfi a Los Angeles Times című lapnak elmondta, eleinte teljesen értetlenül állt a jelenség előtt, nem értve, hogy miért is nem tudnak kifizetni egy 4 dollárba, azaz alig több mint ezer forintba kerülő terméket. A CVT Soft Serve nevű céget 2014-ben elindító Nicchi elmondása szerint az elmúlt pár évben ez teljesen megszokottá vált. Már heti rendszerességgel kapott üzeneteket, e-maileket és ami elmondása szerint a legrosszabb, személyes megkereséseket, hogy adjon ingyen fagylaltot, amiért cserébe influenszeri hírverést kapna.

Apa vagyok, feleségem van és gyerekeim. Szeretem ezt csinálni, de ez egy üzlet. Pénzt kell keresnem. Az emberek többsége ezt megérti, de az influenszerek nem annyira

– mondta el a férfi a Time Out Los Angeles című  lapnak.

Egy idő után már arra utasította beosztottjait, hogy ne reagáljanak semmit az ilyen megkeresésekre, amikre azért néha a cég Instagram-oldalán csak válaszol. Nem valami visszafogottan. Olyanokat, hogy „inkább nyaralnék Észak-Koreában”, vagy, „inkább raknám a farkamat egy méhkaptárba.”

A Guardiannek elmondta, volt, hogy egy híres televíziós színésznő asszisztense arra próbálta rávenni, hogy ingyen adjon fagyit a stábnak, amiért cserébe felajánlotta, hogy a színésznő – akinek nevét nem árulta el – lefotózza magát a fagyiskocsival. Válasza kemény volt:

Bármennyire is szeretném ezt megcsinálni, nem hiszem, hogy a gyerek iskolája elfogad hírességekről készült fotókat tandíjnak.

Amire elmondása szerint az asszisztens nem is annyira finom fenyegetéssel válaszolt, közölve vele, hogy vigyázzon a szájára, mert kicsi ez a város.

Közönségtalálkozókra mentünk kideríteni, milyenek az influenszerek offline
A profi sminkvideós Brush Biankát és az életmódtanácsokról videózó Vekszit kísértük el.

Aztán az előző héten elpattant nála a cérna. Csütörtökön ugyanis kapott egy olyan influenszeres megkeresést, amit már nem bírt lenyelni – mondta el a Vice magazinnak. Egy háromszáz fős buliban kellett volna ingyen adnia a fagylaltot. A CBC kanadai televíziónak hozzátette:

Azt mondták, nagyon sok influenszer lesz jelen, akiknek összesen több mint tízmillió követője van.

Ekkor fogta magát, csinált egy kis táblát, amit vasárnap kitett az ablakba, amikor furgonjával egy hipszterek körében népszerű területen állt meg árulni a fagylaltját. A táblán pár kép mellett csak ennyi szerepelt:

Az influenszerek dupla árat fizetnek.

Elmondása szerint az emberek többsége jót nevetett a táblán, és csak páran néztek rá csúnyán. Gyanúja szerint ők influenszerek lehettek. Sokan fotókat is csináltak az influenszer-ellenes feliratról, aztán az egyik felkerült a Redditre, ahol olyan nagy sikert aratott, hogy pár órán belül már a címlapon volt. Aztán nem volt megállás. Az új szabály futótűzként kezdett el terjedni a közösségi oldalakon, majd a médiában.

Nicchi pár nap alatt interjút adott egyebek mellett a Vice-nak, a Los Angeles Times-nak, a CNN-nek, a Guardiannek, a kanadai CBC televíziónak és az NBC Los Angelesnek. Így influenszer-ellenes hozzáállása miatt jóval több ember ismerte meg fagylaltozóját, mintha ezernyi influenszernek adott volna ingyenfagyit.

A férfi a Vice-nek, a CBC-nek és az NBC-nek is elmondta, nagyon is jól látja, hogy milyen ironikus az egész, hogy azzal kapott nyilvánosságot, hogy elutasította az influenszerek által kínált nyilvánosságot. „Csodálatos” – tette hozzá.

Influenszer-jelenség: nem tökéletes, de egyre több benne a pénz
Mennyibe kerül egy poszt? Mit ér a hitelesség? Hogyan lehet a közösség tagjává válni? Ennek jártunk utána.

Ráadásul a CVT Soft Serve –ami Nicchi apjának receptje alapján készíti a fagylaltját, mindössze három ízben (csokoládé, vanília és kevert) –  pont nincsen rászorulva az influenszerekre. Már működésének első évében a legjobb büféskocsinak választotta a befolyásos L.A. Weekly magazin, és azóta is rendszeresen rajta van a különböző lapok és gasztromagazinok legjobb étkezdékről szóló listáin, és olyan sztárok vannak a vendégei között, mint Bill Murray, vagy Adam Levine. Sőt, még a világhíres mestercukrász, Jacques Torres is őket kérte meg, hogy születésnapjára ők vigyék a fagylaltot.

View this post on Instagram

Last post on this…

A post shared by CVT Soft Serve (@cvtsoftserve) on

Mint azt Nicchi elmondta, rendszeresen hosszú sorokban szoktak állni az emberek a furgonnál, hogy vegyenek tőle egy fagylaltot, és közölte, ha az Instagram holnap megszűnne, a sorok akkor is megmaradnának. Ami – tette hozzá – nem mondható el az influenszerekről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik