Élet-Stílus

Ötven éve őrizték egy fiókban az aprópénzért vett sakkfigurát, most kiderült, százmilliókat ér

A skót család mindig is tudta, hogy különleges darab, de fogalmuk sem volt róla, hogy mennyire.

Egy skót régiségkereskedő 1964-ben mindössze öt fontért (mai árfolyamon 1800 forint) vett egy középkori sakkfigurát egyik kollégájától. Az Edinburgh városában élő férfi csak annyit jegyzett fel az alig 9 centiméteres figuráról, hogy egy „antik rozmáragyar harcos sakkfigura”.

Az egyik kezében kardot, a másikban pajzsot tartó, marcona figura 55 éven át volt a férfi családjánál. Halála után lánya kapta meg, aki egy fiókban őrizte, és csak néha-néha vette elő, hogy megcsodálja. Ahogy a nő családja közölte:

Különlegesnek gondolta, és úgy hitte, mágikus jelentősége lehetett.

Hogy a figura mennyire különleges, az csak azután derült ki, hogy az örökösök elvitték a Sotheby’s aukciósházhoz, hogy felbecsültessék. A figurát ott megvizsgáló szakértő, Alexander Kader  a BBC-nek elmondta, leesett az álla, amikor rájött, mi is van a család tulajdonában.

Mint kiderült, a sakkfigura a 12.században készült híres lewisi sakkfigurák egyik eltűnt darabja. És a Sotheby’s várakozása szerint egymillió fontért, azaz nagyjából 360 millió forintért kellhet el egy júliusi aukción.

A lewisi sakkfigurákat 1831-ben találták meg egy homokparton, a skóciai Lewis-szigeten. A készleteket a feltételezések szerint Norvégiában készítették, és majdnem 500 éven át voltak eltemetve a parti homokban. A figurák és táblák nagy része jelenleg a British Museumban látható, pár darab pedig Edinburghban, a Skót Nemzeti Múzeumban.

Öt figura azonban hiányzott: négy bástya és egy ló. A most előkerült darab egy „bástya”. Egészen pontosan a modern sakkban bástyának megfelelő „warden”, azaz „börtönőr”.

Kader a BBC-nek elmondta:

Még négy darab van valahol. Lehet, hogy újabb 150 évnek kell eltelnie, mire egy újabb felbukkan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik