Belföld

Ősi kincseket találtak egy furgonban Hegyeshalomnál

Mintegy tízezer régiségnek számító tárgyat találtak a vámosok két bolgár férfinál a múlt héten.

Lukács György százados, bevetési osztályvezető elmondta: rutinellenőrzés során állították meg a München közeli régiségvásárra tartó férfiak furgonját, amelynek csomagtartójában mintegy húszezer tárgyat találtak. Ezek fele ős-, ó- és középkori régiség, és engedélykötelesek lett volna. A jogellenesen birtokolt tárgyak értéke körülbelül 45 millió forint.

Közlése szerint olyan jó állapotú kelta kardokat próbáltak Németországba vinni, amilyenek egyetlen hazai múzeumban sincsenek, de számos római kori és bizánci arany-, ezüstérme és más fémveret is volt a csomagban, valamint régi kitüntetések is. Ez utóbbiak között akadt olyan, a 19-20. század fordulójáról származó török érdemrend, amelyből rendkívül kevés készült.

A százados jelezte: a két férfi azt közölte, nem tudták, hogy a kincsek Magyarországon átszállításához hatósági engedélyre van szükségük, és egy sorszám nélküli számlával próbálta igazolni a szállítmány eredetét. Ellenük, szabadlábon hagyásuk mellett, visszaélés kulturális javakkal bűncselekmény alapos gyanúja miatt indult rendőrségi eljárás.

A régiségek, amelyeknek pontos leltározása most kezdődik, a magyar hatóságok gyanúja szerint sírrablásból származnak, de mivel a furgon utasai magyarországi megállóról is beszámoltak, nem zárható ki, hogy itt is vásároltak antik tárgyakat. Így azok az eljárás lezárulta után magyarországi vagy bulgáriai múzeumokba kerülhetnek – tette hozzá a bevetési osztályvezető.

(nyitóképünk illusztráció)

Ajánlott videó