Élet-Stílus

A Dunakanyarnál szebbet kitalálni sem lehet

A Dunakanyarnál szebbet kitalálni sem lehet

A Balaton – főleg az északi part – felfutása után a Dunakanyar is egyre nagyobb figyelmet kap. Közelebb van Budapesthez, és legalább olyan gyönyörű, mint a Tihanyi-félsziget. Sőt! Tökéletesen érthető, hogy miért ihletett meg annyi festőt mondjuk Visegrád látképe Nagymarosról vagy éppen Zebegény. A Duna szűken kanyarog, és ahogy lejövünk az autópályáról vagy a 2-es útról, már látszik, milyen panorámát kínál a környék tele biciklisekkel és programlehetőséggel az egész családnak.

Fotó: Bielik István /24.hu

Érdemes hétvégén, szombaton betervezni a Dunakanyart, hogy a nagymarosi termelői piacon (reggel héttől körülbelül egyig vannak nyitva, de kicsit korábban kezdenek pakolni az árusok) kezdhessünk délelőtt. A gyerekjátékoktól kezdve a mezei virágcsokrokig bármit megtalálunk, a házikolbászok illata pedig egészen a kompig elér a gomolya sajttal együtt. Kényelmesen megreggelizhetünk a Fő téren, válogathatunk a régiségek között vagy szerezhetünk egy sajtos-tejfölös lángost az igazi food truckokból és kürtőskalácsot desszertnek. A piactól egy zebrányi sétára találjuk a parti sétányt, hogy kipihenjük, lesétáljuk a reggelit.

Fotó: Bielik István /24.hu

Nagymaros után bolyonghatunk akár céltalanul a szomszédos falvakban, vagy vehetjük egyből Zebegény felé az irányt. Zebegény Szob és Nagymaros között húzódik, közvetlenül a dömösi átkelő után. Abszolút jogosan nő a népszerűsége az elmúlt években, aki egyszer beteszi ide a lábát, az haza se akar menni. Áprilisban már egy gasztrofesztivált is rendeztek a híres és neves Sárkánydombon. A falu központjából egy tízperces sétával felmászhatunk a háromszázhatvan fokos panorámáig, de kocsival is nyugodtan eljuthatunk a tisztásig. Itt rendezik évente a sárkányfesztivált, ami reptetés nélkül ugyanúgy kötelező. Aztán ott van Zebegényben a tökfesztivál, és még számos olyan program, amivel felkerültek a térképre, és nem csak Kós Károly temploma miatt emlékezhetünk a falura.

Fotó: Bielik István /24.hu

Tavasztól késő őszig biztos, hogy találunk nekünk való elfoglaltságot, ha lehet éppen fürdeni a Dunában, ha nem. Zebegénynél, éppen a vasútállomással és a Fő térrel szemben juthatunk le a partra, ahol egy valóságos biciklis csomópont épült ki. Autóval könnyen megállhatunk a parton, de bepakolhatjuk a csomagtartóba is a kerékpárokat, hogy Kismarostól tekerjünk végig közvetlenül a víz mellett. Zebegénynél sokan pihennek meg, hiszen a szabadstrandon fürödhetünk, lábat lógathatunk, vagy kidőlhetünk a napra.

Fotó: Bielik István /24.hu

A parkoló egyik oldalán húzódik a kavicsos, napozós szakasz, lángosos bódéval és kajakokkal, a másikon viszont felfrissíthetjük magunkat a budapesti Élesztő kis testvérénél, az Élesztő plázson. A fő profiljuk a kézműves sörök széles választéka, de a legtöbben gyerekkel érkeznek, vannak szörpök és üdítők, hogy mindenki megtalálja a kedvencét. Mindig jó a zene a pihenőnél, este a helyiekkel és a nyaralókkal telik meg a hely, napközben pedig az átutazó, illetve kiránduló családoké a terep. A söröket a strandröplabdapályán mozoghatjuk le, vagy felrohanhatunk a Sárkánydombra.

Fotó: Bielik István /24.hu

Addig mindenképpen érdemes bevenni a Dunakanyart, amíg még egyszerre vadregényes és kényelmes. Egyre több a színvonalas vendéglő és bisztró (Zebegényben például ott a Füstölgő Sarok a templomnál vagy a Vasparipa a fagyizó mellett), van mit csinálni errefelé, de még nincs akkora tömeg, mint a Balatonon csúcsidőben, és felfedezhetünk érintetlen sarkokat.

Így lett áruházból szálloda, egykori kastélyból romhalmaz
Kínai boltból szálloda Egykoron még egy japán főherceg és egy egyiptomi uralkodó is megszállt a város legrégebbi szállodájában, a Komló Szállodában.
Veszprém környéke még zord időben is jóképű
Veszprém nyüzsgő megyeszékhely és a pompás balaton-felvidéki régió szíve. Haverokkal is megéri felfedezni, nem kevés kalandot tartogat mászással, gokartozással és panorámával.

Szponzorált tartalom

A cikk a Mazda támogatásával készült. Fedezd fel megújult weblapját: www.mazda.hu.

Olvasói sztorik