Élet-Stílus

Mit érdemes inni és enni alvás előtt, és mit nem

Bár tudjuk, hogy „reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj úgy, mint egy polgár és vacsorázz úgy, mint egy koldus”, de azért megesik, hogy úgy alakul a nap, hogy mégis csak kell este is ennünk valamit. De mit együnk, ha már így alakult, és mit kerüljünk?

Az esti étkezésnél mindig fontos tényező az időzítés, ugyanis bár korgó gyomorral sem a legjobb lefeküdni, de a túlzott teltségérzés is a jó alvás ellen hat. Így aztán érdemes a nagyobb vacsorákat legalább két-három órával lefekvés ellőttre időzíteni, és ágyba kerülés előtt inkább csak kisebb, néhány falatból álló vacsorát fogyasztani.

A jó hír azonban, hogy vannak olyan ételek, amelyek elősegítik az alvást.

Például a pulykahús és a meleg tej triptofánt, egy alapvető aminosavat tartalmaz, amiből a szervezetünk melatonint tud létrehozni, ami az álmosságért felelős hormon. A tejjel ugyanakkor érdemes mértékkel bánni, még ha nem is vagyunk laktózérzékenyek, mivel a túl sok tej emésztési problémákat okozhat. Jót tesz még az alvásnak a méz is, szintén enyhén álmosító hatása van, de itt is ki kell emelni a mértéket: a megemelkedett vércukorszint ugyanis szintén ellentétes hatással lehet, mivel felébreszti, élénkíti a szervezetet.

Nagyon jó alvás előtti nassoláshoz a mandula is, szintén hormonális okokból, ugyanis a mandula nem csupán termelni segít, de egyenesen tartalmaz is melatonint, így néhány szem is segíthet az elalvásban. Egyes kísérletek során ugyanis úgy találták, hogy a mandulával etetett kísérleti patkányok tovább és mélyebben aludtak, mint azok a társaik, amelyek nem ettek ilyet. Mondanunk sem kell, a mértékre itt is ügyeljünk, néhány szem bőven elég lesz.

A kamillatea ugyancsak kifejezetten segít az elalvásban, ugyanis gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatása mellett a kamilla nyugtató hatással is bír a benne lévő apigenin nevű összetevőnek köszönhetően. Szintén jó alvás előtti étkezéshez a kivi. A Columbia Egyetem egy kutatása szerint azok a tesztalanyok, akik kivit fogyasztottak, 42 százalékkal hamarabb aludtak el, és az alvásuk sokkal pihentetőbb volt, mint azoknak, akik nem ettek a gyümölcsből elalvás előtt. Túl sokat kiviből se fogyasszunk, ahogy a délutáni-esti órákban semmilyen más gyümölcsből sem, az alvás közben lelassult emésztés ugyanis erjedéshez, végső soron pedig hasfájáshoz vezethet.

Ha jól akarunk aludni, érdemes kerülni néhány ételt és italt, így például értelemszerűen jobb, ha estefelé már nem fogyasztunk koffeint, tehát a kávéval és a teával jobb délután leállni, az energiaitalt pedig eleve szerencsésebb kiiktatni az életünkből. Az alkohol is becsapós: bár úgy érezhetjük, hogy egy pohár bor segít elaludni, az alvásminőségre az alkohol kimondottan negatívan hat, így érdemes lefekvés előtt megvárni, míg az alkohol kiürül a szervezetünkből. Általános szabály továbbá, hogy a túlzottan nehéz ételek hátrányosan befolyásolják az alvásminőséget. Az emésztés ugyanis leterheli a szervezetet, aminek ilyenkor már nyugalomra lenne szüksége, így a kelt tésztát és a csülkös pacalt lehetőség szerint ne vacsorára időzítsük.

Szponzorált tartalom

A cikk  a Phytotec Hungária támogatásával készült.

Kiemelt kép: iStockphoto

Ajánlott videó

Olvasói sztorik