Élet-Stílus

Liam Neeson rasszista története nem is jöhetett volna rosszabbkor

Nem mintha lenne megfelelő alkalom arra, hogy az ember egy interjúban arról valljon, hogy meg akart ölni egy fekete embert, de Liam Neesonnak még ezt is sikerült a legrosszabbnál kétszer rosszabb időpontban tálalnia.

Február 4-én a színész egy könnyednek és felszínesnek ígérkező interjún vett részt, hogy új filmjét promózza, aztán ledobta a bombát. Elmesélte, hogy évekkel ezelőtt egy kolléganőjét megerőszakolta egy fekete férfi, ami után ő egy hétig egy nagy doronggal járta az utcákat és várta az alkalmat, hogy beleköt egy fekete és megölheti. A sztori után Neeson hozzátette, hogy nagyon szégyelli magát emiatt és még soha nem mesélte el senkinek.

A sajtósa valószínűleg most is azt reméli, hogy ez csak egy rossz álom.

A rasszista történet persze azonnal kommentlavinát indított el. Bryanboy nagyon rápörgött a dologra és egy rakás bejegyzést retweetelt, miközben ő röviden annyival jellemezte Neesont, hogy undorító. Phillip Henry komikus és író ijesztőnek tartja a történetet.

Liam Neeson minden egyes szava zavarba ejtő volt, de a legijesztőbb az egészben az, hogy egy véletlenszerűen kiválasztott fekete férfi halála kielégítené a bosszúkvótáját, már csak azért is, mert tudná, hogy meg is úszná, mert ő fehér.


Tariq Nasheed filmproducer, akinek még egy alapítványa is van, hogy a fekete amerikaiak érdekeit képviselje, Kevin Hart esetét is felhozta, aki a melegekkel viccelődött.

Kevin Hart elveszített egy csomó haknit és még most is bocsánatot kér, mert a twitteren viccelődött egy évtizeddel ezelőtt, ezzel szemben Liam Neeson egy fekete embert keresett, hogy megölhesse, az emberek pedig olyanokkal akarják felmenteni, hogy »már régen volt« vagy hogy »már sikerült felülemelkednie a rasszizmusán«.


Egy fekete újságíró, George M Johnson‏ szerint sokan rendelkeznek még olyan hozzáállással, mint Neeson.

Liam Neeson emlékeztető arra, hogy mennyien vannak még, akik körbe-körbe mászkálnak azt remélve, hogy egy fekete ember provokálja majd őket, amiért aztán megölhetnek minket. Sok ilyen van a bűnüldözésben és a politikában is.

Az angol tévés, Piers Morgan reggeli műsorában mondta el, hogy mit gondolt, amikor meghallotta Liam Neeson nyilatkozatát.

Amikor hallottam, hogy ezt ő saját maga mondja, azt gondoltam, hogy ez a leghihetetlenebb interjú, amit valaha láttam az életemben. Úgy tűnt, hogy nincs tudatában annak, hogy mennyire sértő és támadó, amit mond. Pedig tudta mit beszél, nem véletlen volt, szándékosan adta elő a történetet.


A zenész Donwill aztán rávilágított arra, hogy miért különösen szerencsétlen Liam Neeson vallomása.

A Fekete Történelem Hónapjának negyedik napján, Liam Neeson arról beszélt, amikor azon dolgozott, hogy megöljön egy teljesen véletlenszerűen kiválasztott fekete férfit.


Igen, a Fekete Történelem Hónapja van, amit Amerikában és Kanadában már 1926 óta minden év februárjában – az Egyesült Királyságban, Írországban és Hollandiában októberben – megtartanak, hogy így emlékezzenek meg a múltban jelentőset alkotó feketékről.

Kiemelt kép: Han Myung-Gu/WireImage

Ajánlott videó

Olvasói sztorik