Élet-Stílus

Egyszerre érkezik szuperhold, vérhold, farkas hold és teljes holdfogyatkozás januárban

Egészen különleges lesz 2019 első teliholdja. A január 20-ról 21-re virradó éjjel egyszerre lesz látható, szuperhold, vérhold, farkas hold és teljes holdfogyatkozás az égen. Utóbbiból ez lesz az utolsó, amit 2021 májusáig megfigyelhetünk – írja a Daily Mail.

A ritka jelenség több tényező együttállásának lesz köszönhető. A Hold éppen telihold éjjelén fog pályájának azon a pontján járni, amelyik a legközelebb esik a Földhöz, ezért sokkal nagyobbnak tűnik majd a szokásosnál, vagyis szuperhold lesz.

Mindez ráadásul teljes holdfogyatkozással esik egybe, vagyis a Föld a Hold és a Nap között halad majd el és anyabolygónk beárnyékolja majd a Holdat. Az árnyék általában sötét, kivéve szuperhold idején. A nap fénye ilyenkor a Föld légkörének molekuláiról verődik vissza, vagyis a Holdra vetülő árnyéknak a naplementékre emlékeztető vöröses színe lesz, ezért beszélünk vérholdról.

A fogyatkozó szupervérhold pedig januárra esik, az év első hónapjában látható teliholdat pedig farkas holdnak hívjuk.

A jelenség Európa és Afrika nagy részén és Észak-Amerikában lesz teljesen látható, a Közel-Keleten, illetve Afrika más részein, csak részlegesen, míg Ausztráliában és Kelet-Ázsiában egyáltalán nem.

Legutóbb 2018 januárjának végén volt látható hasonlóan összetett jelenség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik