Élet-Stílus

Egyszerre lesz szuperhold, vérhold, kék hold és holdfogyatkozás szerdán

24.hu
24.hu

2018. 01. 30. 10:22

Egyszerre figyelhető meg szuperhold, vérhold, kék hold, és holdfogyatkozás szerdán. De, hogyan lehet a hold egyszerre kék és vér, miközben szuper, és még fogyatkozik is? Rögtön elmagyarázzuk.

Január 31-én, szerdán telihold látható majd az éjszakai égen, miközben a Hold épp ott tart a pályáján, ahol a legközelebb van a földhöz, vagyis a szokásosnál legalább tíz százalékkal nagyobbnak tűnik majd, ezért beszélünk szuperholdról. Mindeközben a Föld a Hold és a Nap között halad majd el, az árnyéka a Holdra vetül majd, ezért beszélünk szuperhold-fogyatkozásról.

The Moon is seen as is rises, Sunday, Dec. 3, 2017 in Washington.  Today's full Moon is the first of three consecutive supermoons. The two will occur on Jan. 1 and Jan. 31, 2018. A supermoon occurs when the moon’s orbit is closest (perigee) to Earth at the same time it is full. Photo Credit: (NASA/Bill Ingalls)
150 éve nem látott eseményt fog produkálni a Hold
Egyetlen éjszaka alatt három, egymástól független jelenséget láthatunk majd.

A Föld árnyéka azonban nem fekete lesz a Holdon, hanem vöröses színű, mert a Nap fénye a Föld légkörének molekuláiról verődik majd vissza. Ugyanez okozza azt is, hogy a naplementét vörösnek látjuk. A kék hold kifejezés pedig nem az égitest színére utal, hanem egy 2,7 évente bekövetkező szabályszerűségre. Rend szerint, minden évszakban háromszor van újhold, ezen a télen azonban négyszer. Amikor ez történik, az egy évszakon belül előforduló négy újhold közül a harmadikat kék holdnak hívjuk.

(via Vice)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.