Élet-Stílus

„Ha ilyen erős a menstruációs fájdalma, igyon egy kis pálinkát”

Újabb fejezetek a haldokló, magyar egészségügyből, ezúttal egy magyar youtuber szemszögén keresztül. A HeyJulie nevű YouTube-csatorna készítője, Julcsi osztotta meg elkeserítő és sokatmondó tapasztalatait az endometriózis nevű népbetegségről, amiről még mindig nagyon keveset beszélnek a hazai egészségügyben. Holott a kizárólag csak nőket érintő betegség 10-ből egy nő életében jelentkezik, ez 200.000 főt számlál hazánkban. Azonban a youtuber videója szerint

az ehhez történő hozzáállás inkább középkori mintákat mutat, mintsem olyan felelősségteljes orvos-beteg kommunikációt, aminek a 2018-as évben már jellemzőnek kellene lennie.

Endometriózis

Endometriózis alatt azt értjük, amikor a méh nyálkahártyasejtjei (a méh nyálkahártyáját hívjuk endometriumnak) nem a méhben, hanem valahol máshol, a méh üregén kívül jelennek meg (ez leggyakrabban a petefészket és a kismedencei hashártya különböző részeit jelenti).

A máshol megjelenő méhnyálkahártyasejtek azért jelentenek problémát, mert egyrészt steril gyulladást okoznak maguk körül, másrészt körülöttük összenövések, letapadások alakulnak ki, amelyek krónikus fájdalmat okozhatnak. Ha pedig a petevezeték is érintett, akkor meddőség is kialakulhat.

A fentiekhez hasonló tüneteket diagnosztizált magán Julcsi is, aki lifestyle-központú YouTube-csatornáján osztotta meg személyes és súlyos élményeit. A videó elején elmondja, egyszerűen muszáj erről még többet beszélni, mivel Magyarországon

még mindig nagyon kevesen tudnak a betegség létezéséről, a hazai orvos-közeg pedig inkább nem mond róla semmit.

Biztosra csak akkor mehetnek a diagnózist illetően, ha laparoszkópos műtétet végeznek el a betegen, és a kivett szövetdarabot laborban megvizsgálják. Az itthoni kórházak túlságosan bonyolult műveletnek gondolják ezt egy látszólag veszélytelen betegségnél, annak ellenére is, hogy tucatjával jönnek felszínre a borzalmasabbnál borzalmasabb személyes történetek. Julcsi története is valami hasonló:

Egész életemben, amióta elkezdtem menstruálni, nagyon erős fájdalmaim voltak. […] A menstruációm első vagy második napján rendszerint ültem a mosógép előtt és néztem, ahogy forognak benne a ruhák, mert olyan erős volt a fájdalom, hogy kellett valami, ami ilyen szinten eltereli a figyelmemet. […] Gyakran volt, hogy ájulás közeli állapotba kerültem, hőemelkedésem, lázam volt, nem tudtam csinálni semmit ezeken a napokon

— kezd bele sztorijába a lány, aki szerint az ilyen tünetekre jól bevett sémákat használnak az emberek reakció gyanánt, mondván „ez normális, pusztán a fájdalomküszöb alacsony”. Miután a lánynál egyik vérzése után egy héttel is megmaradt a fájalom, elment a háziorvosához, aki semmilyen különösebb problémát nem fedezett fel, de azért megkérdezte, van-e a lánynak endometriózisa, aki annyit felelt: nem tudja, mi az. Az orvos erre azt mondta:

ha nem tudja mi az, nincs magának ilyenje.

A lány ezek után inkább egy nőgyógyász segítségét kérte, Budapesten ment el egy magánklinikára, ahol megállapították, ciszta van a petefészkében, és a következő hónap menstruációja után megnézik, az felszívódott-e magától. Ezt már nem tudta megvárni, mert aznap este csak gyógyszerekkel tudott elaludni az elképesztő fájdalmak miatt. Az éjszaka közepén mentőt kellett hívni hozzá, akik négy telefonhívás után is jókora késéssel érkeztek meg a helyszínre:

Az volt a szerencsém, hogy a jobb oldalamon fájt a hasam és ezáltal fennállt a vakbélgyulladás gyanúja, ami egy sürgősségi eset. […]  Bevittek a sürgősségire, ott nagyon sok minden már nem történt, kaptam infúziót és fájdalomcsillapítót, így tudtam fél órával később annyira megmozdulni, hogy felálljak. Rengeteget kellett várni, kaptam fájdalomcsillapítókat, azt mondták, csak reggel fognak csinálni hasi ultrahangot és addig bent kell aludnom. Teszem hozzá, nem volt egy takaró sem a kórházban, úgyhogy Dávidnak, a barátomnak haza kellett jönnie hajnali háromkor, hogy hozzon egyet és ne fagyjak szét az éjjel

A lány jelezte a doktornak, esetleg a ciszta miatt lehet mindez, de nem foglalkoztak vele, másnap elengedték a papírjaival együtt. Távozáskor az orvos komoly tanácsokkal látta el:

Ha ilyen erős menstruációs fájdalma van, legközelebb igyon megy egy pálinkát.

A youtuber végül talált egy endospecialista szakorvost, aki végre megfelelő gyógyszerekkel kezelte és megműtötte.

Most életemben először tudom, milyen érzés hálásnak lenni egy orvosnak, tulajdonképpen az életedért

— zárta le videóját Julcsi, amit itt lehet megnézni:

A témában több cikket is írtunk, alább ezek is elérhetőek.

Nem kopoghatunk be minden nőhöz megkérdezni, hogy fájdalmas-e a menzesze
Az endometriózis népbetegségnek számít, a magyar állam mégsem törődik vele. Pedig egy időben elvégzett műtét számos családnak adná vissza az esélyét arra, hogy gyerekük születhessen.
Endometriózis: a népbetegség, amiről csak a nép tud
A NEAK szerint nem igaz a hosszú várólista. Kunhalmi Ágnes is négy évről írt.

Kiemelt kép: YouTube

Ajánlott videó

Olvasói sztorik