Belföld

Endometriózis: a népbetegség, amiről csak a nép tud

A NEAK szerint nem igaz a hosszú várólista. Kunhalmi Ágnes is négy évről írt.

Nem négy évet, csak két hónapot kell várni endometriózis műtétre. Ezt állítja a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK), amely azt is cáfolta, hogy csak heti egy beavatkozást finanszíroz egy-egy intézményben. Mint írták, a betegség kezelésére alkalmazott gyógyszereket is jelentős mértékben, akár 100 százalékban támogatják, ha pedig egy beteg más tájékoztatást kap, forduljon hozzájuk, a NEAK kivizsgálja a konkrét esetet. Ezt kell tennie tehát a nép- és világzenei formációkban éneklő Krámli Kinga pedagógusnak is, aki azt a tájékoztatást kapta, hogy csak 2022-ben műtik meg. Panaszára azonnal reagált Szabó Tímea, aki határozati javaslatot nyújtott be, illetve fenti cáfolatával a NEAK.

Hány nőt érint az endometriózis Magyarországon?

Ezt az egyszerű kérdést néhány hete tette fel Kunhalmi Ágnes (MSZP), jelezve, hogy az orvosok szerint

a krónikus népbetegség a fogamzóképes magyar nők (15-45 év közöttiek) 10-15 százalékát érinti, azaz 180-240 ezer nő szenved tőle.

A 4 éves várólista nem új dolog

A szocialista politikus azt szerette volna megtudni Balog emberminisztertől, miként térhetnek el nagyban a klinikák és a NEAK adatai egymástól.

Az ország egyik legtöbb beteget ellátó nőgyógyászati intézményében, már 4 évet is várhatnak műtétre, akiknél mélyen infiltráló, bélérintettségű endometriózist diagnosztizálnak az orvosok. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnek nincs információja az endometriózis esetén a várakozási időkről, valamint a várakozó esetek számáról. Milyen módon tervezik átláthatóvá tenni a nyilvántartást?

Kunhalmi Ágnes egy nemzetközi tanulmány alapján azt írta, hogy a betegség direkt és indirekt költségei körülbelül 635 milliárd forintra tehetők, ami egy nőre vetítve nagyjából 2 650 000 forintot jelent. Egy időben elvégzett műtét számos családnak adná vissza az esélyét arra, hogy gyerekük születhessen.

Esetükben akár a lombikprogram is szükségtelenné válna.

Rétvári is 62 napról tudott

A szocialista politikus még számos kérdést tett fel megelőzésről, kezelésről, támogatásról, amire minisztere helyett Rétvári Bence államtitkár válaszolt. Éspedig azt, hogy az endometriózis kivizsgálása, kezelése térítésmentes a közfinanszírozott szolgáltatóknál és országszerte működnek endometriózis centrumok, tapasztalt szakemberekkel.

Rétvári a teljesítményelszámoló rendszer alapján azt írta, hogy 2010-ben fekvőbetegként 1118 nőt kezeltek, tavaly novemberig pedig 1119-et, az eltelt hét év alatt a fekvőbeteg ellátásban megközelítőleg 1305 milliót fordított ellátásukra az Egészségbiztosítási Alap.

Az államtitkár 2017. december 28-án azt írta, hogy jelenleg

mindössze egy eset várakozik endometriózis miatt, mely esetben a tervezett várakozási idő 62 nap.

Mindez azért érdekes, mert a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő 2018. január 8-án közzétett cáfolata szinte szó szerint ezt tartalmazta.

mindössze egy eset várakozik endometriózis miatt („tervezett várakozási idő 62 nap”)

Árnyalnánk a képet

A fenti grafika azt követően készült, amikor kolléganőnk tavaly nyáron utánajárt a súlyos, nőgyógyászati betegség hazai kezelési lehetőségeinek. Kiderült, a korai stádiumban lévő eseteknél körülbelül valóban egy hónap a várakozási idő,

de a mélyen infiltráló (vastagbél érintettsége mellett akár húgyhólyagot, húgyvezetéket is érintő) endometriózisok esetében 2-3 év is lehet az előjegyzési idő.

Tavaly júliusban a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő és a klinikák adatai köszönőviszonyban sem voltak egymással.

Az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány kuratóriumi elnöke lapunknak akkor az eltérő adatokat egyebek mellett ezzel magyarázta.

Egy bél érintettségű endometriózist valószínűleg nem nőgyógyászathoz könyvelnek, hanem a belgyógyászathoz, mert ott vannak megfelelő eszközök, például bélvarrógép. A zárójelentésen bizonyára rajta van, hogy endometriózis, de vélhetően a finanszírozás miatt másként jelentik le a kórházak a NEAK-nak.

A Semmelweis Egyetem I. Számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának adjunktusa, dr. Bokor Attila korábban lapunknak azt mondta: előfordul, hogy

a páciensei elsírják magukat a rendelőjében, amikor meghallják a lehetőségeiket.

Nem kopoghatunk be minden nőhöz megkérdezni, hogy fájdalmas-e a menzesze
Az endometriózis népbetegségnek számít, a magyar állam mégsem törődik vele. Pedig egy időben elvégzett műtét számos családnak adná vissza az esélyét arra, hogy gyerekük születhessen.

Korábban lapunknak megszólalt három endometriózisban szenvedő nő, akik őszintén meséltek betegségükről, egyiküknél műtét közben bélendometriózist találtak, amire három év a várólista, ezért jelenleg gyógyszeres kezelést kap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik