Belföld

Tényleg van, aki éveket vár endometriózis miatti műtétre

Nyilvánossá vált Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) honlapján az a várólista, amelyen az szerepel, hogy mennyit kell várni endometriózis miatti műtétre várni – írja a Népszava. A lista szerint 136-an várnak a bélműtétre,

a sor végén állók 3 és fél évig.

Eközben a Semmelweis Egyetemen (SE) is vizsgálat indult, hogy az intézmény nőgyógyászati klinikáján hoangy ítélehettek négy-öt éves várakozásra súlyos fájdalommal élő endometriózisos betegeket.

Január elején Krámli Kinga énekesnő számolt be arról a Facebookon, hogy kilenc éve diagnosztizálták a betegséggel, amely összenövesztette a beleit egymással, a méhével, a petefészkével és emiatt elviselhetetlen fájdalmakkal küzd. (A betegségről a 24.hu-n több cikket is írtunk, ezeket itt olvashatják.) Akkor azt írta, hogy csak 2022-re kapott időpontot, a NEAK viszont azt állította, hogy a hivatalos várólisták szerint 2 hónapon belül mindenhol elvégzik a műtétet.

Parlament előtt a magyar énekesnő fájdalma  
Egy ellenzéki képviselőnő hallotta meg a hangját.

Besztercey Judit újságíró, aki maga is érintett, szintén bejegyzést írt róla. Az oda érkező hozzászólásokból kiderült, hogy nagyon sokan az SE orvosához, Bokor Attilához vártak a beavatkozásra, aki az egyik legelismertebb specialistája a betegségnek. A több éves várólista indoka továbbá, hogy

a műtéthez szükség van egyszer használatos bélvarró gépre, amelyet szigorú kvóta szerint osztanak és a biztosító egyenként finanszírozza. A műtétet végző klinika heti egy darabot kap.

A Népszava úgy tudja, hogy ha az egészségbiztosítót értesítik az extraigényről, akkor azt rendszerint teljesíti, de az SE nem kérte, hogy többet kapjon. A várólistán azt látszik, hogy 2021-ig is heti egy műtétet terveznek, ugyanakkor sorra hívják be a klinikára a Facebookon panaszkodó betegeket, és többüket már meg is operálták.

Eközben a Világgazdaság azt írja, hogy tavaly a NEAK több mint félmilliárd forintot költött a 7000-nél több endometriózisban szenvedő nő kezelésére, közülük 1100 beteget meg is operáltak. Azt még nem tudni, hogy 2017-ben mennyit költöttek gyógyszerre, viszont mivel az érintett betegek gyógyszereinek dobozára eléri a 20-30 ezer forintot is, ezérta a NEAK a gyógyszerek nagy részét 100 százalékban támogatja. Közölték:

a NEAK a beavatkozások finanszírozására nem határoz meg sem heti, sem éves beavatkozásszámot. 

Kiemelt kép: AFP PHOTO/Johns Hopkins Medicine

Ajánlott videó

Olvasói sztorik