Élet-Stílus

Jól akar aludni? Teremtse meg hozzá az ideális környezetet!

Nehéz elégszer leírni, mennyire fontos az egészséges emberi testnek az elegendő mennyiségű, és pihentető alvás. De igazán jól aludni csak megfelelő környezetben lehet.

A jó alváshoz fontos, hogy mit, mikor és hogyan eszünk, mint ahogy az is, hogy mikor mozgunk, ám sokan alig törődnek annak a környezetnek a gondos megtervezésével, ahol nap mint nap álomra hajtják a fejünket.

Az alvásra kijelölt hely kialakításának döntő szerepe van, mert csak akkor tudunk igazán jól pihenni, ha ehhez a környezetünk is megfelelő. Segítségére lehet ebben a következő néhány tanács:

A háló legyen az alvásé

A hálószobánkat – ideális esetben – alváson kívül legfeljebb a romantikára használjuk. De ahhoz, hogy ez így is legyen, meg kell tennünk bizonyos lépéseket. Például takarítsuk ki a szobát, és vigyünk el onnan mindent, ami nem az alváshoz kapcsolódik!

Az alváshoz nincs szükség a hálóban sem edzőcuccokra, sem a számítógépre, de igazából még asztalra sem. Sőt, a tévét is száműzzük onnan, mert csak a helyet foglalja, ráadásul kifejezetten károsan hat a nyugodt alvásra.

Szabaduljunk meg az elektronikától

Igazából nem csak a tévé, hanem minden más elektronikus készülék zavarhatja az alvást. A tévé és a laptop eleve olyan fényeket bocsátanak ki, amelyek megtévesztik a testünket, mert elhitetik vele, hogy még nappal van. A játékkonzol még ennél is rosszabb, mert felpörgeti a testünket és az agyunkat.

Nem tud rendesen elaludni? A telefonja lehet a hibás
A lefekvés előtt nagy adagban „fogyasztott” kék fény például alvászavart okozhat. Megmutatjuk miért, és hogyan kerülheti el ezt a veszélyt.

Még az ébresztőórát is érdemes a fal felé fordítani, és a szoba másik felébe tenni. Ez egyrészt segít abban, hogy ne stresszeljünk az idő múlásán, ha nem sikerül gyorsan elaludnunk, másrészt abban is, hogy a reggeli óracsörgés után ne tudjunk visszaaludni, hiszen fel kell kelnünk az ágyból, hogy ki tudjuk nyomni a vekkert.

Legyen sötét

A jó alváshoz az embernek sötétre van szüksége, mivel sötétben termelődnek az alváshoz szükséges hormonok. A fény ezzel szemben azt üzeni az agyunknak, hogy most nem az alvás, hanem az ébrenlét ideje van, így éppen az éberséget fenntartó hormonok termelése fog beindulni. A kellő sötétség biztosítására, az utcai fények kiszűrésére érdemes vastag függönyöket vagy redőnyt felszerelni a hálószobánk ablakára.
Még egy trükköt érdemes kipróbálni. Ha a telefonunkat nem akarjuk másik szobában tartani, akkor fordítsuk lefelé a kijelzőjét, és némítsuk is le éjszakára, hogy a beérkező értesítések ne zavarják meg az alvásunkat.

Legyen csönd

A másik nagyon fontos elvárás a környezetünkkel szemben, hogy legyen csönd a szobánkban. A hirtelen érkező zaj azonnal felriaszt minket legmélyebb álmunkból is, és sokszor csak nehezen tudunk utána visszaaludni. A folyamatos, úgynevezett háttérzaj viszont – legyen az egy tévé a másik szobában, vagy nyáron egy klímaberendezés kültéri egységének búgása – megakadályozza az agyunkat az alváshoz szükséges teljes kikapcsolásban.

Az alvás legnagyobb ellensége: a bekapcsolt tévé
Aludt már el a televízió előtt? Vagy csak úgy érezte, hogy elbóbiskolt egy pillanatra? Akkor van egy rossz hírünk: a televízió melletti alvás sajnos nem tesz jót az egészségnek. Elmagyarázzuk, miért.

Legyen hűvös

Ahhoz, hogy jól tudjunk aludni, az emberi testnek kissé le kell hűlnie. Ezért a hálószoba hőmérsékletét úgy kell beállítani, hogy ne emelkedjen 20 fok fölé. Persze ahhoz, hogy alvás közben ne fázzunk az alacsonyabb hőmérsékletű szobánkban, jól be kell takaróznunk. Még nyáron is célszerű egy vékony takarót a közelünkbe tenni, hogy ne akkor kelljen kikelni az ágyból egy plédért, amikor hajnaltájt a kissé felfrissült levegőben fázni kezdünk.

Ezekkel a trükkökkel tudunk nyári hőségben is kényelmesen aludni
Nyár van, forróság, ilyenkor messze nem olyan hívogató az ágy, mint a hideg téli éjszakákon. Összeszedtük a legjobb trükköket, melyekkel nyáron is pihentető lehet az alvás.

Szponzorált tartalom

A cikk a Phytotec Hungária támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik