Élet-Stílus

A Luzsnyikit meg lehetne tölteni azzal a vízzel, amivel megküzdenek a thai mentőcsapatok

A South China Morning Post remek, infografika-szerű válogatásban szedte össze, hogy melyek voltak eddig a barlangban rekedt thai gyerekek kimentésének legfontosabb pillanatai. A barlangról készült összefoglalónkat itt olvashatja:

Ezt érdemes tudni a thai gyerekeket csapdába ejtő barlangról
A Tham Luang-barlangot még napjainkra sem térképezték fel teljesen.

A cikk gyakorlatilag nem közöl új információt, de hatásosan magyaráz el fontos részleteket a mentés kapcsán. Például, hogy a hatóságoknak mekkora víztömeggel kellett megküzdeniük a mentés során, ráadásul tették mindezt úgy, hogy az idővel és magával az időjárással is versenyezniük kellett. Remek ábrán mutatják meg, hogy a világbajnoki döntőnek otthont adó Luzsnyiki Stadion pályáját milyen magasan lehetne teletölteni azzal a vízmennyiséggel, amivel dacolniuk kellett a mentőcsapatoknak.

A szakemberek összesen 243 millió liter vizet szivattyúztak ki a barlangból, mielőtt az első csapatot sikerült a felszínre hozni, ezzel a mennyiséggel 34 méter magasan lehetne megtölteni a moszkvai döntő helyszínét.

– írja az SCMP.

De méretarányos gifen nézhetjük meg azt is, hogy a 4000 méteres menekülési úton milyen szűk járatokon kell átverekedni magukat a búvároknak a tapasztalatlan, legyengült gyerekekkel. Vannak átjárók, amiken szinte át kell préselni magukat ahhoz, hogy folytatni tudják az utat a kijáratig. Kiderül, hogy a szakemberek milyen módszerrel viszik a felszínre a gyerekeket, hogyan kísérik őket, milyen tárgyak és praktikák segítik őket a tájékozódásban, valamint, hogy egyáltalán hogyan látnak a sötétben a víz alatt.

A teljes cikket és az ábrákat itt találjátok, kevés angoltudás szükséges hozzá,.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik