Élet-Stílus

„Egy boldog napja sem volt az életemnek” – mondja a 128 éves orosz nő

Az egész hosszú életet „isten büntetésének” tartja, és azt kívánja, bárcsak fiatalon meghalt volna.

A 129. születésnapjára készül az orosz Koku Isztambulova, aki az orosz kormány szerint a világ legidősebb embere, bár ezt nem lehet minden kétséget kizáróan bizonyítani. A születésnap azonban nem ok arra, hogy boldogan ünnepeljen. A nő ugyanis „büntetésnek” tartja hosszú életét – írta a Daily Mail.

Isztambulova elmondása szerint egyetlen egy boldog napja sem volt az életének, mindig csak keményen dolgozott a kertben. „Fáradt vagyok. A hosszú élet számomra egyáltalán nem isten ajándéka, hanem büntetés” – mondta el a nő.

„Már biztos vagyok benne, hogy az életem nem volt boldog” – közölte a nő, visszaemlékezve arra, hogyan bujkált a német tankok elől a második világháború alatt, valamint arra, milyen volt száműzetésben élni. A csecsenföldi nő felidézte, hogy túlélte az orosz polgáháborút, a második világháborút, a száműzetést és a két csecsen háborút.

„Visszanézve szomorú életemre azt kívánom, bárcsak fiatalon meghaltam volna” – közölte Iszatmbulova. Akinek fogalma sincsen arról, hogy mi lehet hosszú életének a titka. Mint elmondta, sok hozzá hasonlóan sokáig élő ember sportolással, vagy valami különleges étellel tartja fitten magát, „de nekem ötletem sincs arra, mitől élek még mindig”.

Az orosz hatóságok szerint Isztambulova 1889. június 1-én született, legalábbis ez a dátum szerepel belső útlevelén. Azonban nem lehet kétséget kizáróan bizonyítani, hogy tényleg akkor született, mert a második csecsen háború alatt minden régi irata megsemmisült. 128 évével egyébként nem csak a jelenleg élő legidősebb ember lehet a földön, hanem a valaha legtovább élt ember is.

(A kiemelt kép illusztráció. Fotó:Thinkstock)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik