Élet-Stílus

Hétfőn csapódik a Földbe a kínai űrállomás

Minden létező számítás szerint április 2-án hétfőn esik vissza a bolygóra a Tienkung-1 kínai űrállomás, írja a The Guardian.

Kínai tudósok szerint a 26 ezer km/h-s sebességgel zuhanó, Mennyei Palota névre keresztelt űrlabor pekingi idő szerint holnap ér majd földet, és ezt az Európai Űrügynökség is megerősítette. Dél-koreai kollégáik pontos időt is megadtak: ők  greenwichi középidő szerint vasárnap este 8 és hétfőn hajnali 4 óra közé tették a becsapódás időpontját.

A kínai űriroda korábban közölte,

az embereknek semmi okuk nincs arra, hogy aggódjanak. Az úrállomás nem olyan sebesen fog a Föld csapódni, mint ahogyan az a tudományos-fantasztikus filmekben látható. Széthullása olyan lesz, mint egy csodálatos meteoreső a csillagos égbolton.

A Tienkung-1 űrállomás Kína 2011-ben bocsátotta fel, több sikeres manővert is végrehajtott, de 2016-ban megszakadt vele a kapcsolat. Ezután már csak idő kérdése volt, mikor zuhan vissza a földre a 8,5 tonnás monstrum. Pontosabban annak részei, az előzetes számítások szerint mintegy 1,5-3,5 tonnányi része fogja átvészelni a légkörbe lépést.

Pontosan még most sem tudják, hogy a darabjai hol érhetnek földet, de Magyarország még a veszélyeztetett államok között sem szerepel.

Kiemelt kép: Europress/AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik