Élet-Stílus

Egy vak férfi megmutatja, mekkora hősök a vakvezető kutyák

Akciókamerát erősített a segítőkutyájára, hogy megmutassa, mennyire nem törődnek a vakokkal a járókelők.

Amit Patel nem vakon született, csak néhány éve, egy betegség miatt veszítette el a látását, ám ez semmivel sem teszi kevésbé súlyosság a helyzetét. Ráadásul a honfitársai segítenek, pedig nem valami isten háta mögötti helyen, hanem Londonban lakik, ahol az udvariasság egész fontos része  kultúrának – ám úgy tűnik, csak addig, amíg kényelmes. Amint egy pici valódi figyelemmel járna, mindjárt nem hág olyan magasra a jó modor. Miután egy alkalommal sírásközeli állapotba került egy egyszerű tömegközlekedés után, a férfi úgy döntött, megpróbálja megmutatni a világnak, milyen kemény is egy vakvezető kutya dolga, és mennyire nemtörődömök az emberek.

GoPro-kamerát erősített kutyája, Kika hátára, a felvétel pedig magáért beszél: nemhogy nem segítenek, de lökdösik a kutyát, vagy egyszerűen csak úgy tesznek, mintha a férfi és kutyája ott sem lenne. A kutyusnak saját Twitter-fiókja is van, oda került fel a videó, mely aláírásában Amid – a kutyája nevében – így fogalmaz:

Ha érdekel, miért aggódik értem annyira a gazdi mindig, amikor elhagyjuk a házat, ez a videó talán nyújt némi betekintést abba hogy mennyire kell figyelnem, hogy forgalmas helyen navigálni tudjak. És ezt minden egyes nap ugyanígy!

https://twitter.com/Kika_GuideDog/status/979284333205827584?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=http%3A%2F%2Fmetro.co.uk%2F2018%2F03%2F30%2Fblind-man-left-tears-cruel-commuters-shows-just-hard-guide-dog-works-7427863%2F

A férfi, aki betegsége előtt sürgősségi orvos volt, az után készítette a videót, hogy egy átlagos hétfőn könnyek között töltötte a vonatutat, miután senki nem adta át neki az ülőhelyét egy csurig teli vonaton, így az ajtónál egyensúlyozva kellett utaznia, míg Kika folyamatosan elcsúszott a nedves padlón. Elmondása szerint az utasok annyira önzők tudnak lenni, hogy nemhogy maguktól nem adják át a helyüket, de ha megkéri őket, akkor úgy tesznek, mintha nem hallanák, amit mond.

Annyira megalázó, amikor azzal kell küszködnöm, hogy találjak egy kapaszkodót, és Kikát is próbáljam meg biztonságban tartani, ilyenkor nem ritka, hogy sírni látnak. Az élet épp elég nehéz.

Kika azon kevés segítőkutyák egyike, akiket arra is kiképeztek, hogy a mozgólépcsőn is fel tudják vezetni a gazdáikat, de hiába a különleges kiképzés, ha az emberek közben lökdösik, sőt, van, hogy megütik a kutyát. Az sem segít, ha simogatni kezdik, ez ugyanis ugyanúgy eltereli a kutya figyelmét. A férfi többnyire bejáratott útvonalakon közlekedik, de a gyakori londoni metrófelújítások és útlezárások miatt megesik, hogy ismeretlen útvonallal kell próbálkoznia, a személyzet pedig nem túl segítőkész, a taxi pedig aligha alternatíva: egyrészt horror drága, másrészt – ezt szintén videóra vette – a sofőrök gyakran nem hajlandóak megállni neki.

via Metro, kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik