Élet-Stílus
Portrait of woman in bikini sitting in lake

A pornószínésznőből is az új az izgatóbb

Sereg Tímea
Sereg Tímea

szexuálterapeuta. 2018. 03. 04. 21:00

Amikor a szex iránt elmúlik az érdeklődés, általában az a megoldás, hogy új partnerrel igyekszünk visszahozni a vágyat az életünkbe. Csakhogy az új partner sem lesz mindig új, vele is igen hamar elérkezhet a pillanat, amikor újból eltűnik a szexuális vágy, és kezdődik az egész elölről. Ezt a jelenséget Coolidge-effektusnak nevezik, több kutatás is alátámasztja, patkányokon és embereken végzett kutatások is, hogy ezzel számolni kell.
Korábban a témában:

A párkapcsolatokban idővel megkopik a szex, az életciklusváltás egyértelműen keresztbe tesz a szexuális életnek, de a sok munka, egészségügyi problémák, az érzelmek elmúlása és akár haláleset vagy trauma is oka lehet annak, hogy eltűnik a kapcsolatokból a szexualitás. A kutatók azonban egész más okra is vissza tudják vezetni, mi történik két ember közt a párkapcsolatban. A hetvenes évektől fogva vizsgálják, mennyire lehet igazság abban a mondásban, hogy

a férfiakban genetikailag kódolva van a hűtlenség, hogy az agyukban igen erős a program, minél több helyre szét kell szórniuk magvaikat. Sok-sok felmérés készült a témában, amikből egyértelműen arra lehet következtetni, az új partner valóban izgatóbb szexuálisan a jelenleginél, viszont mindenki tehet azért, hogy a tartós kapcsolatban is fennmaradjon a szenvedély, mégpedig azzal, hogy nem unják meg egymást.

A szexuális ingereket könnyen megszokjuk

Egy kutatás például a pénisz kerületének méricskélésével bizonyította, hogy ha egy férfi hosszabb ideig ugyanolyan szexuális ingernek van kitéve, idővel csökken az érdeklődése. Ezzel ellentétben, ha változatosabb ingereknek volt kitéve a kutatásban résztvevő férfi, az agyi tevékenységek nagyobb elváltoztatást mutattak. Akad olyan felmérés is a szexológia történetében, ami kifejezetten a pornófogyasztással vizsgálta a Coolidge-effektust. A kutatásban résztvevő férfiakkal több napon keresztül nézették ugyanazt a pornószínésznőt mindenféle jelenetben. Majd pár nap után másik pornószínésznő szereplésével készült filmet vetítettek, az ejakuláció gyorsabban bekövetkezett, ezzel együtt pedig a spermiumok minősége is változott, jó irányba.

Ez utóbbi eredmény alátámasztja azt, hogy a férfiaknál az új partner jelenléte növelheti a reprodukció sikerének esélyeit.

Sexy dark haired woman posing in black lingerie  she wearing stockings
Fotó: Thinkstock

Még mielőtt bárki nekiesne a férfiaknak, és ezekkel a felmérésekkel magyarázná meg a poliamor jelenséget, érdemes megnézni, hogy a nőknél ez az effektus megvan-e.

A szexológusok természetesen a női oldalt is megvizsgálták alaposabban, és arra a következtetésre jutottak, hogy jelen van, de kevésbé hangsúlyosan. A kutatást nőstény hörcsögökön végezték el, szegény állatokat a teljes fáradtságig hajszolták a hímekkel, majd beeresztettek a ketrecbe egy új hímet. A nőstény hörcsögök hiába voltak kimerültek a szextől, érdeklődést mutattak az új hím iránt. Az emberi szexualitásra tehát biztosan jellemző, hogy a változatosság gyönyörködtet, de nemcsak az új partnerben lehet ezt megtalálni.

Az ugyanolyan erotikus inger idővel valóban egysíkúvá válik, és ez hatással van a romantikus kapcsolatokra. A hosszú távú kapcsolatokban egyáltalán nem biztos, hogy magával a párkapcsolattal van a baj, és nem is biztos, hogy valamelyik félben keresendő a gond. 

Poliamoria, hármasszex, swingerklub? Tényleg?

A kérdés az, mit lehet tenni azért, hogy öt-tíz év múlva is érdekes, izgató legyen a házastárssal, élettárssal való szeretkezés. Az újdonságok kipróbálásához a nyitottság elengedhetetlen, de ez a nyitottság is függ az egyének személyiségétől. Van, akiknél belefér, hogy két gyerek születése után swingerklubba járjanak, és van, akiknél azt jelenti, hogy nem csak a hálószobában az ágyban csinálják. Az is megoldás lehet, hogy megegyeznek a nyitott kapcsolatban, bár ez nem bizonyított, hogy sokáig működhet, hiszen az érzelmeket, a szerelem érzését nem lehet befolyásolni. Azok a párok, akik közt intenzív, mély érzelmek vannak, akkor tudják fenntartani a szexuális érdeklődésüket egymás iránt, ha új és izgalmas tevékenységeket találnak maguknak. Minél több élethelyzetben látjuk a társunkat, annál érdekesebb lesz, és akár tíz év múlva is érhet meglepetés.

Az új dolgok kipróbálása, az új tapasztalatok, amik nemcsak szexuálisak lehetnek, ösztönzően hatnak a párkapcsolatra. Ez az egyik kulcsa annak, hogy két ember közt megmaradjon a szenvedély.

A Coolidge-effektus nem lehet magyarázat arra, ha valaki hónapokon, éveken át hazudik a társának és félrejárkál, csak hogy a szexuális életét helyretegye. A megcsalás és hűség trauma, mindkét fél számára, ami hatással lehet az egész család életére. Ennél egyenesebb, ha törekszünk arra, hogy megoldjuk a problémákat úgy, hogy az a kapcsolat előnyére váljon. Ha a párok minőségi időt töltenek együtt, ha új, közös hobbijuk lesz, ha utazgatnak kettesben, máris új tapasztalatokra tehetnek szert, ami közvetve hatással lehet a szexuális életükre is.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A video grab from footage broadcast by the UK Parliament's Parliamentary Recording Unit (PRU) shows Britain's Prime Minister Theresa May listen as Britain's opposition Labour Party Leader Jeremy Corbyn speaks in the House of Commons in London on January 15, 2019, before MPs vote on the government's Brexit deal. - Parliament is to finally vote today on whether to support or vote against the agreement struck between Prime Minister Theresa May's government and the European Union. (Photo by HO / PRU / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / PRU " - NO USE FOR ENTERTAINMENT, SATIRICAL, MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.