Élet-Stílus

A pornószínésznőből is az új az izgatóbb

Amikor a szex iránt elmúlik az érdeklődés, általában az a megoldás, hogy új partnerrel igyekszünk visszahozni a vágyat az életünkbe. Csakhogy az új partner sem lesz mindig új, vele is igen hamar elérkezhet a pillanat, amikor újból eltűnik a szexuális vágy, és kezdődik az egész elölről. Ezt a jelenséget Coolidge-effektusnak nevezik, több kutatás is alátámasztja, patkányokon és embereken végzett kutatások is, hogy ezzel számolni kell.

A párkapcsolatokban idővel megkopik a szex, az életciklusváltás egyértelműen keresztbe tesz a szexuális életnek, de a sok munka, egészségügyi problémák, az érzelmek elmúlása és akár haláleset vagy trauma is oka lehet annak, hogy eltűnik a kapcsolatokból a szexualitás. A kutatók azonban egész más okra is vissza tudják vezetni, mi történik két ember közt a párkapcsolatban. A hetvenes évektől fogva vizsgálják, mennyire lehet igazság abban a mondásban, hogy

a férfiakban genetikailag kódolva van a hűtlenség, hogy az agyukban igen erős a program, minél több helyre szét kell szórniuk magvaikat. Sok-sok felmérés készült a témában, amikből egyértelműen arra lehet következtetni, az új partner valóban izgatóbb szexuálisan a jelenleginél, viszont mindenki tehet azért, hogy a tartós kapcsolatban is fennmaradjon a szenvedély, mégpedig azzal, hogy nem unják meg egymást.

A szexuális ingereket könnyen megszokjuk

Egy kutatás például a pénisz kerületének méricskélésével bizonyította, hogy ha egy férfi hosszabb ideig ugyanolyan szexuális ingernek van kitéve, idővel csökken az érdeklődése. Ezzel ellentétben, ha változatosabb ingereknek volt kitéve a kutatásban résztvevő férfi, az agyi tevékenységek nagyobb elváltoztatást mutattak. Akad olyan felmérés is a szexológia történetében, ami kifejezetten a pornófogyasztással vizsgálta a Coolidge-effektust. A kutatásban résztvevő férfiakkal több napon keresztül nézették ugyanazt a pornószínésznőt mindenféle jelenetben. Majd pár nap után másik pornószínésznő szereplésével készült filmet vetítettek, az ejakuláció gyorsabban bekövetkezett, ezzel együtt pedig a spermiumok minősége is változott, jó irányba.

Ez utóbbi eredmény alátámasztja azt, hogy a férfiaknál az új partner jelenléte növelheti a reprodukció sikerének esélyeit.

Fotó: Thinkstock

Még mielőtt bárki nekiesne a férfiaknak, és ezekkel a felmérésekkel magyarázná meg a poliamor jelenséget, érdemes megnézni, hogy a nőknél ez az effektus megvan-e.

A szexológusok természetesen a női oldalt is megvizsgálták alaposabban, és arra a következtetésre jutottak, hogy jelen van, de kevésbé hangsúlyosan. A kutatást nőstény hörcsögökön végezték el, szegény állatokat a teljes fáradtságig hajszolták a hímekkel, majd beeresztettek a ketrecbe egy új hímet. A nőstény hörcsögök hiába voltak kimerültek a szextől, érdeklődést mutattak az új hím iránt. Az emberi szexualitásra tehát biztosan jellemző, hogy a változatosság gyönyörködtet, de nemcsak az új partnerben lehet ezt megtalálni.

Az ugyanolyan erotikus inger idővel valóban egysíkúvá válik, és ez hatással van a romantikus kapcsolatokra. A hosszú távú kapcsolatokban egyáltalán nem biztos, hogy magával a párkapcsolattal van a baj, és nem is biztos, hogy valamelyik félben keresendő a gond. 

Poliamoria, hármasszex, swingerklub? Tényleg?

A kérdés az, mit lehet tenni azért, hogy öt-tíz év múlva is érdekes, izgató legyen a házastárssal, élettárssal való szeretkezés. Az újdonságok kipróbálásához a nyitottság elengedhetetlen, de ez a nyitottság is függ az egyének személyiségétől. Van, akiknél belefér, hogy két gyerek születése után swingerklubba járjanak, és van, akiknél azt jelenti, hogy nem csak a hálószobában az ágyban csinálják. Az is megoldás lehet, hogy megegyeznek a nyitott kapcsolatban, bár ez nem bizonyított, hogy sokáig működhet, hiszen az érzelmeket, a szerelem érzését nem lehet befolyásolni. Azok a párok, akik közt intenzív, mély érzelmek vannak, akkor tudják fenntartani a szexuális érdeklődésüket egymás iránt, ha új és izgalmas tevékenységeket találnak maguknak. Minél több élethelyzetben látjuk a társunkat, annál érdekesebb lesz, és akár tíz év múlva is érhet meglepetés.

Az új dolgok kipróbálása, az új tapasztalatok, amik nemcsak szexuálisak lehetnek, ösztönzően hatnak a párkapcsolatra. Ez az egyik kulcsa annak, hogy két ember közt megmaradjon a szenvedély.

A Coolidge-effektus nem lehet magyarázat arra, ha valaki hónapokon, éveken át hazudik a társának és félrejárkál, csak hogy a szexuális életét helyretegye. A megcsalás és hűség trauma, mindkét fél számára, ami hatással lehet az egész család életére. Ennél egyenesebb, ha törekszünk arra, hogy megoldjuk a problémákat úgy, hogy az a kapcsolat előnyére váljon. Ha a párok minőségi időt töltenek együtt, ha új, közös hobbijuk lesz, ha utazgatnak kettesben, máris új tapasztalatokra tehetnek szert, ami közvetve hatással lehet a szexuális életükre is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik