Élet-Stílus

Butaság, hogy a születő gyerek megoldja a problémát

A hosszú távú, intim párkapcsolatok működését számtalan tévhit övezi, az egyik ilyen például, hogy sokan úgy vélik, nem szabad, hogy konfliktusok legyenek a két ember között, mert ha vita van, máris problémás, rossz a házasság/párkapcsolat. Pedig a párkapcsolat dinamikájához hozzátartoznak a hullámvölgyek, a konfliktusok pedig nem mások, mint feladatok, amiket meg kell oldani.

A párkapcsolaton, házasságon nem kell dolgozni, megy magától

Amikor két ember egymásba szeret, az egész élet megy, mint a karikacsapás, minden működik, és még azzal a gonddal is megküzdenek együtt, ha valamelyikük családja vagy barátja nem helyesli a párkapcsolatot. A kapcsolat lecsendesedik, jönnek a szürke hétköznapok, ahol egyre inkább rálátunk egymás hibáira, hiányosságaira, ezzel együtt látjuk a párkapcsolat hiányosságait is. A randizások elmaradnak, a kedvességek, egymás felé irányuló gesztusok eltűnnek, már nem beszélünk szépen egymással, már nem figyelünk oda magunkra, hogy tetsszünk a másiknak. Csak akkor kerülnek újra elő, ha már nagyon rezeg a léc, például ha az egyik fél kitekintget a kapcsolatból. A hétköznapokba nehéz bepréselni a randevúkat, pláne ott, ahol már gyerekek is vannak, de nem lehetetlen. A közösen töltött minőségi időre mindig oda kell figyelni, ahogy arra is, hogy a sok hétköznapi gondban és a változásokban, amik érnek minket ne veszítsük el egymást.

A két ember egy egész

A közös hullámhossz, a közös érdeklődési területek, a közös hobbik ugyan segítik az embert abban, hogy jól válasszon társat, de nem biztos, hogy hosszú távon jó az, ha a partnerek minden szabadidejüket kettesben töltik. Időnként a saját énre, a saját hobbira, saját érdeklődési körre és a saját barátokra is időt kell szakítani. A párkapcsolat és a házasság akkor működhet jól, ha mindenkinek megvan a maga élete,  ahova a másiknak nincs beleszólása, természetesen nem eljátszva a másik bizalmát és a párkapcsolat intimitását.

A házasság intézménye megoldja a bizonytalanságot, bizalmatlanságot

A lánykérés és az esküvő sajnos sok párnál akkor kerülnek szóba, amikor olyan problémákkal találják magukat szembe, amiket nem tudnak megoldani. A sokat veszekedő párok azt hiszik, az oltár előtti igen megerősítheti a kapcsolatukat, és a kialakult bizonytalan helyzeten majd változtat. Azaz kimondva számos pár azt hiszi, a gondok megoldódnak megoldódnak maguktól, csak csinálni kell, menni előre és kész.

Fotó: Thinkstock

A gyerek születése megoldja a problémákat

A homár című film sajátos humorával az egyik filmjelenetben rávilágít az egyik legfontosabb tévhitre, hogy ha születik egy gyerek a kapcsolatba, akkor máris rendeződik minden gond, hiszen majd úgyis mindkét fél a gyerekkel foglalkozik majd, nem érnek rá a saját gondjukra. A gyerek nem old meg semmit, ezekből a kapcsolatokból később nagy valószínűséggel válás lesz, ha nem kérnek segítséget egy párterapeutától.

A másiktól tesszük függővé a saját boldogságunkat

Ha az egyik fél valamiért nem találja a helyét a világban, akár egzisztenciális válság vagy más komoly gondja miatt, akkor hajlamos a másiktól várni a megoldást. Stresszesek vagyunk, hazamegyünk munka után, és rárakjuk a másikra a gondot, sőt, egész este napokon át arról beszélünk. A partnernek talán tele már a hócipője ezzel, de nem meri mondani, mert úgy érzi, kötelessége a másikat boldoggá tenni és végighallgatni. Az se jó, ha arra vágyunk, hogy a másik minden alkalommal boldogan, csillogó szemekkel várjon otthon, húsz év után is, és majd akkor jobb lesz a kedvünk. Mindenki maga felelős a saját életéért, a közös élet a két külön saját élet metszete.

Meg tudjuk változtatni a személyiségét

A Teréz anya típusú nőkre jellemző, hogy azt hiszik, képesek megváltoztatni valaki személyiségét, hogy olyan hatással lehetnek bizonyos férfiakra, hogy befolyásolhatják az illető sorsát, életútját. Csakhogy személyiséget nem lehet változtatni, ha például egy pasi narcisztikus személyiségzavarban szenved, ami szexfüggőséggel társul, akkor a személyiségzavar biztosan megmarad élete végéig, maximum ha segítséget kér egy szakembertől, akkor a függőségétől képes lesz idővel megválni. Személyiséget nem, viselkedést tehát lehet változtatni, de ehhez érzelmi intelligencia szükséges, és csak az adott egyén tudja megváltoztatni a saját viselkedését akkor, ha belátja, hogy a gondolkodásmódján változtatnia kell.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik