Élet-Stílus
female and chick Adelie penguin on the nest

1,5 milliós pingvinkolóniát fedeztek fel az űrből

24.hu
24.hu

2018. 03. 04. 07:14

A szakértők a NASA egyik műholdjának segítségével találták meg a hatalmas, 1,5 millió példányból álló antarktiszi szuperkolóniát.
Korábban a témában:

Scientific Reports folyóiratban megjelent tanulmányban a kutatók azt írják, a Landsat műhold adatait elemezték – számol be az BBC. A kutatók az eszköz segítségével nagy mennyiségű guanóra bukkantak az Antarktiszi-félsziget északi részén, a Danger-szigeteknél.

Ez egy klasszikus eset arra, amikor ott találunk valamit, ahol senki sem kereste igazán. A Danger-szigeteket nehéz elérni, ezért nem is nagyon próbálkoztak az emberek

– mondta Tom Hart, a kutatócsapat tagja és az Oxfordi Egyetem munkatársa.

A szakértők egy speciális algoritmust használtak, hogy felkutassák a Landsat felvételei között a pingvinek aktivitására utaló nyomokat. Mivel a műhold képei nem igazán élesek, a csapatnak minden lehetséges kolóniát alaposabban is elemeznie kellett.

A szakértők nem számítottak arra, hogy ilyen hatalmas populációra bukkanhatnak. Heather Lynch, a Stony Brook Egyetem kutatója szerint arra jutottak, hogy az érintett csoport lehet a világ egyik legnagyobb Adélie-pingvinkolóniája, ezért érdemes lehet közelebbről is megvizsgálni.

A szigetek megközelítése azonban nem egyszerű: a környező óceán még nyáron is hajókra veszélyes jégdarabokkal van tele. A szakértők ezért 2015 decemberében drónokkal figyelték meg a régiót. A csapat a felvételeket ismét egy egyedi szoftverrel tanulmányozta.

Kép: Michael Polito, Louisiana State University

Az adatok alapján a Danger-szigeteken mintegy 750 ezer Adélie-pingvin pár él.

Úgy tűnik, hogy a térségben nem jelentkezett az az egyedszámcsökkenés, amely az Antartkiszi-félsziget nyugati részét sújtja. A kutatók úgy vélik, hogy a faj nehezen viseli a klímaváltozást, a tengeri jég olvadását, a halászhajók megjelenését, illetve a rákok számának csökkenését.

Mivel a Danger-szigeteknél továbbra is érintetlen a jégtakaró, az új kolónia felfedezése az igazolja, hogy a tengeri jég valóban kiemelten fontos az Adélie-pingvineknek.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A picture taken on October 4, 2016 shows a cameraman walking through the concrete obstacles in the disputed Kosovo-Montenegro border in the village of Cakor, western Kosovo. 
There are no guards in the uninhabited Rugova mountains bordering Montenegro, only sheep on pasture land, but a dispute over defining the borderline could push Kosovo into chaos as the political opposition views the demarcation deal as close to "treason". The tiny Balkan territory, which unilaterally proclaimed independence from Serbia in 2008, last year reached a border demarcation agreement with its western neighbour, but Kosovo's parliament has yet to ratify it.
 / AFP PHOTO / ARMEND NIMANI

Azt sem tudni, hol végződnek Magyarország szomszédai

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.