Élet-Stílus

1,5 milliós pingvinkolóniát fedeztek fel az űrből

A szakértők a NASA egyik műholdjának segítségével találták meg a hatalmas, 1,5 millió példányból álló antarktiszi szuperkolóniát.

Scientific Reports folyóiratban megjelent tanulmányban a kutatók azt írják, a Landsat műhold adatait elemezték – számol be az BBC. A kutatók az eszköz segítségével nagy mennyiségű guanóra bukkantak az Antarktiszi-félsziget északi részén, a Danger-szigeteknél.

Ez egy klasszikus eset arra, amikor ott találunk valamit, ahol senki sem kereste igazán. A Danger-szigeteket nehéz elérni, ezért nem is nagyon próbálkoztak az emberek

– mondta Tom Hart, a kutatócsapat tagja és az Oxfordi Egyetem munkatársa.

A szakértők egy speciális algoritmust használtak, hogy felkutassák a Landsat felvételei között a pingvinek aktivitására utaló nyomokat. Mivel a műhold képei nem igazán élesek, a csapatnak minden lehetséges kolóniát alaposabban is elemeznie kellett.

A szakértők nem számítottak arra, hogy ilyen hatalmas populációra bukkanhatnak. Heather Lynch, a Stony Brook Egyetem kutatója szerint arra jutottak, hogy az érintett csoport lehet a világ egyik legnagyobb Adélie-pingvinkolóniája, ezért érdemes lehet közelebbről is megvizsgálni.

A szigetek megközelítése azonban nem egyszerű: a környező óceán még nyáron is hajókra veszélyes jégdarabokkal van tele. A szakértők ezért 2015 decemberében drónokkal figyelték meg a régiót. A csapat a felvételeket ismét egy egyedi szoftverrel tanulmányozta.

Kép: Michael Polito, Louisiana State University

Az adatok alapján a Danger-szigeteken mintegy 750 ezer Adélie-pingvin pár él.

Úgy tűnik, hogy a térségben nem jelentkezett az az egyedszámcsökkenés, amely az Antartkiszi-félsziget nyugati részét sújtja. A kutatók úgy vélik, hogy a faj nehezen viseli a klímaváltozást, a tengeri jég olvadását, a halászhajók megjelenését, illetve a rákok számának csökkenését.

Mivel a Danger-szigeteknél továbbra is érintetlen a jégtakaró, az új kolónia felfedezése az igazolja, hogy a tengeri jég valóban kiemelten fontos az Adélie-pingvineknek.

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik