Élet-Stílus

A leggyakoribb kérdések, amik felmerülnek szexterápián

Sokan aggódnak a nemi szervük miatt, a testük miatt, hogy másokhoz viszonyítva ők milyenek. Pedig mások se jobbak, és nem is rosszabbak, tényleg mindenki egyedi. A saját egyéniségünk az, ami végül garantáltan jó alapja lehet a hosszú távú intim párkapcsolatnak.

A szexterápia tulajdonképpen párterápia, a legtöbben párban keresnek meg egy szexuálterapeutát, hogy az segítsen javítani a szexuális életükön. Igen ritka esetben van csak a szexszel a gond, a legtöbb esetben a párkapcsolat egyéb területei akadályozzák a kiteljesedést. Párterápiára jellemzően a hűtlenség, megcsalás miatt érkeznek a páciensek, a társaikkal együtt.

A félrelépő fél általában azt szeretné elérni valamiféle garanciával, hogy ne kelljen tovább bűnhődnie, a megcsalt fél pedig garanciát szeretne arra, hogy többé nem fogják átvágni.

A szexuális élet minőségi és mennyiségi romlása a megcsalás utáni trauma miatt érthető, bár sok-sok házaspárnál kiderül a négyszemközti beszélgetéseknél, hogy már a kapcsolat elején is voltak gondok a szexszel. A pasik a mennyiség miatt, a csajok a minőség miatt elégedetlenkednek, de jellemzően alkut kötnek önmagukkal, és haladnak tovább az életükkel, már az első években.

A terápiás ülések az első alkalommal a párral közösen zajlanak, utána két-két alkalommal a partnereket külön is megkérdezik a terapeuták a saját életükről. Ha a párt alkalmasnak találja a terapeuta arra, hogy a párterápiát elkezdjék, akkor minden olajozottan haladhat. Ha kitartóak, akkor pár hónapon belül viselkedésterápiával sokat tehetnek azért, hogy a kapcsolatuk megújuljon. Ez azonban igen ritka, a legtöbb esetben a négyszemközti beszélgetésekből kiderül, más-más problémák is akadályozzák a párt, nemcsak a megcsalás ténye, hanem az odáig vezető út. Jellemzően a kellő önismeret hiánya, a túl korai házasság vagy gyerekvállalás olyan akadályokat görget a szerelem elé, amit igen nehezen lehet áthidalni, de nem lehetetlen.

Normális a nemi szervem?

A fiúk és a lányok egyaránt aggódnak a nemi szervük külleme miatt, sőt olyanok is akadnak, akik erre vezetik vissza a szexuális problémáikat. Pedig sem a visszamaradt egyik here, sem az egy here, sem a túl nagy farokméret, sem pedig a kisajak formája nem tehető felelőssé. Nem lehet elégszer elmondani, hogy nincs két egyforma nemi szerv a világon, hacsak nem plasztikai sebész kreálta,

amit az interneten vagy a pornófilmekben látni, az nem az általános.

A kulturált szerető egy szót se szól a genetikai adottságok miatt, örül a változatosságnak, rácsodálkozik az egyediség szépségére, dicséri, elfogadja olyannak a partnert, amilyen.

Fotó: Thinkstock

Szakítsak vagy maradjak?

Sok esetben már az első telefonbeszélgetésnél azt kérdezik a kliensek, szakítsanak-e, pedig még csak az időpontot akarják megbeszélni. A terápiás ülések közben is sokszor szó esik erről, mintha a válás lenne a könnyebb megoldás. Főleg ahol gyerekek is vannak, a válás a legnehezebb út; természetesen van olyan, hogy jó döntés lehet a szakítás, de ez ritka. A házasságért, hosszú távú intim kapcsolatokért tenni kell, és jó, ha időben megkeresnek valakit, aki tud segíteni a gondok megoldásában. A terapeuta nem dönthet mások helyett, hiába látja a gondokat, problémákat, kutya kötelessége abban a célban segíteni a párt, amiért a segítségét kérték.

Ezzel együtt a szexuálterápia, párterápia célja, hogy segítse az embereket a boldog, harmonikus párkapcsolat elérésében.

Működik, tessék mondani?

A terápiás program a rögzült viselkedések helyett új viselkedésre vezet rá, ez sok-sok házi feladattal, randizgatásokkal jár együtt. A program ismertetése után az első kérdések egyike, hogy ez biztosan működik-e. A válasz az, ha csinálják, igen, ha nem, akkor nem működik. Az is előfordul, hogy a kétkedő kérdések a megúszásra játszanak: mi lesz, ha mégse csinálják, ha nem úgy csinálják, ahogyan azt a terapeuta kéri. Ebben az esetben a terapeutának legalább ötféle más megoldás van a fejében, de értelemszerűen azt a házi feladatot kellene megcsinálni, amit először kér. Ha valaki nem akarja, halogatja, az is fontos információ a terápián.

Itt kell csinálni előtted?

A szexuális viselkedés megváltoztatására irányuló feladatoknál gyakori, hogy a párok valamelyik tagja megkérdezi, helyben, a terapeuta előtt kell-e gyakorolni a konkrét testiséget. Sem a korai magömlésre irányuló feladatokat, sem a fájdalmas közösülés elkerülésére irányuló feladatokat nem a terapeuta előtt kell gyakorolni, hanem otthon, kettesben vagy egyedül, ahogy a feladat igényli. A terapeuták nem nyúlhatnak egy ujjal sem a páciensekhez, Magyarországon nincs olyan terápiás szolgáltatás, mint amit A kezelés című filmben látni, tehát nem fekszik be a terapeuta a páciens ágyába.

+1 A mások élete

Szinte kivétel nélkül mindenki megjegyzi, hogy mi a normális; és ha konkrétabban rákérdezek, elmondják, hogy a viszonyítási alap az, hogy mások mit csinálnak. Az ismerősöket megkérdezve derül ki ez vagy az, és elhangzik a terápiás ülésen, hogy ők ebben vagy abban nem „normálisak”, mert mások nem így csinálják.

A bezzeg mások című gondolatmenetnek pontosan annyira nincs értelme, mint a mi lett volna, ha című mondatoknak.

Az, hogy mások mit csinálnak ténylegesen, és mit állítanak magukról, két külön dolog. Ami az Instagramon és a Facebookon tökéletesnek tűnik, még rohadhat belülről.

A terapeuták már csak tudják, elvégre ott előttük mondják meg a valóságot a párok.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik