Korábban Fazekas Sándor azt mondta, ha Soros György terve bejön, a magyaroknak rovarokat kell majd enniük. Az InfoRádiónak most egy szakember azt mondta, a kutatók
Kultúráktól függ, kinek melyik a legízletesebb, Thaiföldön a tutajpoloskát is előszeretettel fogyasztják, az európai közízlésnek inkább a tücsök, a sáska és a lisztkukac felel meg, mert viszonylag semleges az ízük.
Pintér Richárd, a Szent István Egyetem doktorandusza szerint tavaly óta engedélyeztek haltakarmányozásra rovareredetű alapanyagokat, de Ázsiában, Amerikában dübörög az élelmiszer-ipari hasznosítás, gyártanak ilyen energiaszeletet, snacket is.
Magyarországon nem lehet forgalomba hozni rovarból készült élelmiszert, és az Európai Unió 80 százalékában is tiltott. Angliában, Belgiumban azonban már lehet vásárolni rovaros élelmiszereket.
A rovaripar nagy lehetősége és jelentősége, hogy jóval kisebb ökológiai lábnyommal, jóval kisebb helyen, szerves melléktermékek jóval magasabb arányú felhasználásával állítható elő nagy mennyiségű, értékes tápanyag.
Pintér Richárd szerint a tenyésztés még nincs szabályozva, labilis a jogi háttér, de ugyanúgy kell viszonyulni a rovartenyésztéshez és -feldolgozáshoz, mint a hagyományos vágóállatokéhoz.
Kiemelt kép: MTI / Kovács Attila