Élet-Stílus

Megszökött egy rab, aki elkábított ikertestvérét hagyta hátra a cellájában

Minden idők egyik legleleményesebb szökését hajtotta végre egy rab Peruban. Egy évbe telt, mire elfogták.

A perui hatóságok a héten letartóztattak egy szökött rabot, aki egy évvel ezelőtt egy elképesztő szökést hajtott végre a dél-amerikai ország egyik legjobban őrzött börtönéből. A 16 éves büntetését töltő Alexander Jheferson Delgado Herrera ugyanis az őt meglátogató ikertestvérével cserélt szerepet, majd egyszerűen csak kisétált a börtönből, a cellájában hagyva testvérét.

A gyerekmolesztálás és rablás miatt börtönbe zárt férfi 2017. január 10-én szökött meg Piedras Gordas börtönből, ahonnan 12 éve senkinek sem sikerült elszöknie. A férfi a cellájában találkozott ikertestvérével, Gaincarlóval, akit egy nyugtatóval felütött itallal elkábított, majd ruhát cserélt a testvérével és több ellenőrzési ponton is áthaladva kisétált az épületből.

Delgado talán abban reménykedett, hogy a hatóságok nem fognak hinni ikertestvérének, aki miután felébredt elkezdte magyarázni az őröknek, hogy ő nem Alexander, hanem az ikertestvére, és engedjék szabadon. Az őrök persze eleinte nem akarták ezt elhinni, de addig erősködött, amíg egy ujjlenyomat-ellenőrzéssel megállapították, hogy igazat mond.

De nem engedték azonnal szabadon. Eleinte azzal gyanúsították, hogy segített a szökésben, de végül nem emeltek vádat ellene. Közben a börtön igazgatóját, és több őrt is kirúgtak állásából a szökés miatt.

A szökött rabot végül hétfőn tartóztatták le a perui hatóságok, Callao városában, miután húszezer sol (1,5 millió forint) nyomravezetői díjat ajánlottak fel az elfogásához vezető információkért. Delgadót most a legjobban őrzött perui börtönbe szállították, ahol le kell ülnie az eredeti büntetéséből hátralévő időt, valamint azokat az éveket, amiket majd a szökés miatt kapni fog.

A férfi egyébként a helyi sajtónak azt mondta, azért akart megszökni, mert hiányzott neki az édesanyja.

(Kiemelt fénykép: Alexander Delgado, elfogása után. Fotó: Perui belügyminisztérium)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik