Élet-Stílus
Workers prepare customer orders for dispatch as they work around goods stored inside an Amazon.co.uk fulfillment centre in Peterborough, central England, on November 15, 2017.
Shops could be seeing the effect of consumers postponing purchases until "Black Friday" on November 24, 2017, a day of sales in the United States that has become increasingly popular in Britain. / AFP PHOTO / CHRIS J RATCLIFFE

Bizarr karpereccel ellenőriznék a dolgozók minden egyes mozdulatát

Bodnár Judit Lola
Bodnár Judit Lola

újságíró. 2018. 02. 03. 07:37

Az okoskarperec segít gyorsabban dolgozni, és jelez, ha úgy ítéli, a dolgozók túl sokáig vannak vécén vagy túl sokat vakaróznak.
Korábban a témában:

Bizarr disztópiákba illő eszköz szabadalmát jegyeztette be az Amazon: a speciális karkötő rögzítené a viselők minden egyes mozdulatát, így képes lenne megállapítani, ha egy dolgozó túl gyakran vagy túl hosszan szünetel, vagy úgy általában bármi nem megfelelő mozdulatot végez. Az egyelőre nem egyértelmű, hogy a cég valóban tervezi-e gyártani is a karperecet, csak a szabadalom léte biztos, ugyanakkor az Amazon eleve híres arról, hogy igen kemény vezetői stílust követ, és próbálja egyre extrémebben fogni a dolgozóit – szóval bármi megtörténhet.

Az Amazon nem először kísérletezik úgy új technológiával, hogy a piacra bocsátás előtt házon belül tesztelik annak valódi hasznosságát, így, ha megvalósul, a karkötő alighanem a cég raktáraiban dolgozó munkások életét keseríti majd meg. Természetesen sokan tiltakoznak az ötlet miatt, nem csak azért, mert ilyen eszközökkel megkérdőjelezhető az emberi munkavégzés megvalósulása – a kritikusok szerint ez csak növelné a munkahelyi stresszt és emberi lények helyett robotként kezelné a dolgozókat -, de komoly információvédelmi kockázatokat is rejt egy ilyen eszköz: épp a napokban bukott ki, hogy a Strava nevű fitnesz app – aminek működési elve elég hasonló egy efféle karkötőéhez – nyilvánosan elérhetővé tett olyan információkat, mint például az amerikai katonai bázisok holléte, vagy az iraki és szíriai csapatmozgások.

 

 

 

A szabadalmi kérelmet még 2016-ban adták be, de csak a héten fogadták el. A tervezett technológia ultrahangos impulzusokat és rádiójeleket használna annak ellenőrzésére, hogy a dolgozó keze a raktárkészlet közelében tevékenykedik-e, és arra is képes lenne, hogy jelzéssel segítse a munkást abban, hogy megtalálja a raktárban, amit keres. A cél az Amazon szerint, hogy az olyan időigényes feladatokat – ezzel pedig az egész szállítási folyamatot – felgyorsítsák, mint a rendelések feldolgozása és a csomagolás, a karkötő abban segítené a dolgozókat, hogy ezeket a feladatokat gyorsabban tudják véghez vinni.

Volt és jelenlegi Amazon-dolgozók azt nyilatkozták, hogy a cég már használt hasonló ellenőrző-követő technológiákat, és nem lennének meglepve, ha ez a mostani is megvalósulna. Egy korábbi raktári munkás úgy nyilatkozott, hogy egy év után már úgy érezte magát, mintha ő is olyan robot lenne, amilyenekkel együtt dolgozott. Óránként több száz terméknek kellett átmennie a kezén, ami olyan extrém tempó, hogy volt, hogy elájult a szédüléstől.

Nem volt idő elmenni vécére sem. Másodperceid voltak egy termékre, és ha nem teljesítetted a célszámokat, kirúgtak. Kiégtem.

A férfi két évnyi munka után egészségügyi okokra hivatkozva felmondott az Amazonnál. Szerinte a cég valójában robotokat szeretne, de mivel a technológia még nem olyan fejlett, mint amire szükségük van, így jobb híján emberi robotokat használnak.

Kiemelt  kép: AFP / Chris J. Ratcliffe

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.