Tech

20 dolgozóját rúgta ki az Uber zaklatás miatt

Az Uber közölte: 20 alkalmazottól váltak meg munkahelyi zaklatás miatt, a vizsgálatok továbbra is folynak a céget ért szexizmusvád kapcsán.

Az Uber vezetője, Travis Kalanick februárban indított vizsgálatot a cégen belül szexizmusvád miatt, miután egy volt dolgozó rendszerszintű munkahelyi zaklatásról számolt be blogján.

A cég a volt amerikai főügyésztől, Eric Holdertől, és a Perkins Cole ügyvédi irodától kért segítséget, így két fronton is zajlik a vizsgálat az Uber munkahelyi zaklatásaival kapcsolatban.

Ennek eredményeként eddig 20 dolgozót bocsátott el a cég, és források szerint még többen jutnak hasonló sorsra, hiszen a vizsgálatok még nem zárultak le. Sokan kaptak figyelmeztetést is.

A Perkins Cole összesen 215 panaszt vizsgál egészen 2012-ig visszamenőleg. 215 panaszból

  • 54 diszkriminációhoz,
  • 47 szexuális zaklatáshoz,
  • 45 szakmaiatlan viselkedéshez,
  • 33 más jellegű zaklatáshoz,
  • 36 eset pedig egyéb okokhoz

kapcsolódik. Az Ubernél körülbelül 12 ezer alkalmazott dolgozik.

Kiakadt a fejlesztő

A fuvarmegosztó cég  szexizmus-botrányát Susan Fowler robbantotta ki, aki még 2015-ben csatlakozott fejlesztőként a San Francisco-i székhelyű céghez. Főnöke már az első napon lényegében szexuális ajánlatot tett neki, amit jelzett a HR osztályon. Meglepetésére viszont azt a választ kapta, hogy mivel ez az első ilyen eset, és a férfi jól végzi munkáját, „ártatlan tévedésnek” tekintik a dolgot.

Fowler több nővel is beszélt, aki fejlesztőként dolgozott a cégnél, és többüknek volt hasonló története. Állítása szerint a légkör oda vezetett, hogy a nők aránya a fejlesztők között minimálisra csökkent. Azt is mondta: miután panaszt tett, megfenyegették azzal, hogy lepontozzák a teljesítményét, ami megnehezíti az előléptetését vagy a cégen belüli áthelyezését. A nő azóta a Stripesnál dolgozik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik