Élet-Stílus

16 millióan nézik naponta, ahogy kirakja a mellét. De ki ő?

Megmutatta a testét, bikiniben napozott, övé a legszebb mell – néhány cím, amivel kapcsolatban Emily Ratajkowskiról írtunk. De tényleg ennyiből állna a jelenség? Szerencsére nem.

Majdnem 16 millió követője van az Instagramon, amivel bőven kenterbe veri Miranda Kerrt és Heidi Klumot, rengeteg filmben kapott kisebb szerepeket, a világ legismertebb divatmárkáinak kampányaiban és divatbemutatóin szerepelt, emellett rendszeresen felszólal a nők jogaiért és közismerten feminista. A legtöbben a Blurred Lines klipben figyeltek fel az akkor 22 éves, egzotikus szépségű modellre, aki furcsa, oroszos hangzású neve ellenére teljes mértékben amerikai. Ötéves koráig Angliában nevelkedett egy professzor apa és egy festő, egyébként feminista anya gyermekeként. A Ratajkowski név lengyel, német és ír származású, apja katolikus vallásúnak nevelte, de egyébként eredetileg zsidó, így a hölgy magát lengyel izraeliként írja le. Gyerekként színházi színészi karrierről álmodott, balettozott, és néhány iskolai darabban is szerepelt. Tévéjük nem volt otthon.

Instagramon meztelen szelfiket posztol, Twitteren fürdőruhamárkáját reklámozza, miközben nyakig beleáll a Harwey Weinstein-ügy kapcsán kirobbant szexuális zaklatási témába, és rendszeresen feminista elveiről nyilatkozik. Ezekből elég vegyes kép rajzolódik ki, egy teljesen gátlástalan, magamutogató, sokak által üresfejűnek gondolt tucatmodell elegyedik az értelmiségi, női jogi harcos amazonnal.

De kicsoda valójában @emrata?

A vele készült interjúkból úgy tűnik, hogy a fentiek ötvözete: egy magas testtudattal rendelkező, ösztönös lény, aki szerint fontos a szexualitás, a szex kultúrájának tanulása és ünneplése. Azt gondolja, ahelyett, hogy tabuként kezelnénk, beszéljünk róla nyíltan.

Ahogy Emma Watson mondja, a feminizmus nem egy eszköz, amivel legyőzhetjük a többi nőt, ennek egy szabad választásnak kellene lennie. És én hiszek a szexualitásban. Csodálatos dolognak tartom, és nagyon szeretném, hogy minden nő megértse a saját szexualitását más szemszögből, mint a szokásos hímsoviniszta hozzáállás. Szexuális lények vagyunk, és ezt inkább ünnepelni kellene, mint támadni

mondta a Glamour magazinnak. Szerinte attól, hogy valaki meztelen vagy fehérneműs képet posztol, még komolyan vehető színésznőként, és attól, hogy szexszimbólumként tekintenek rá, még ugyanannyi joga van állást foglalni politikai kérdésekben, mint bárki másnak.

Már akkor elhatároztam, hogy olyan őszinte leszek magammal kapcsolatban, amennyire csak tudok, amikor nem voltam ilyen ismert. És ezért sosem fogok elnézést kérni.

Mint ahogy a meztelen szelfikért se. Pedig a modell élete nem csak pózolásból áll, érdekli például a művészet, a politika, gyakran fest és egészen jól ír, amit Lena Dunham lapjában, a Lenny Letterben tavaly megjelent, döbbenetesen őszinte írása bizonyít. Ebben elmeséli kamaszkorának küzdelmeit a túl hamar felnőtté vált testével, beszél az emberek megjegyzéseiről és félelmeiről vele kapcsolatban (mi lesz belőle, ha így öltözködik), és arról is, hogy mit jelent neki szexinek lenni.

Ratajkowskinak meglehetősen elege van abból, hogy a nőket beskatulyázzák — persze a férfiaknak is meg kell küzdeniük a sztereotípiákkal, de mintha a nőknek sokkal nehezebb dolguk lenne. Mondjuk az Instagramon megjelenő, tökéletesnek látszó életével, melyet bevallottan kreáltnak hív ő is, pont ezeket a sztereotípiákat erősíti, és könnyen gondolhatjuk, hogy semmi másra nem képes, mint fürdőruhában csábos szájtartással pózolni.

Miért csinálja akkor?

Egyébként mindenki ezt kérdezi tőle, és eléggé unja a kérdést.

https://www.instagram.com/p/Bb1515FlpQS/?taken-by=emrata

Persze elképzelhető, hogy tudatos döntés az Instagram főleg szexi képekre való használata, hiszen rengeteg más felületen bizonyítja, hogy értelmes, érett gondolkodású nő, aki fontos ügyekért áll ki: egyszer például megvédte Melania Trumpot a szexista kommentelőktől. A munkája viszont az, hogy szexszimbólum legyen, és ezt elég jól is végzi. Arra a kérdésre, hogy hogyan oldja fel az Instagram–való élet ellentétet, sosem adott egyértelmű választ, de több nyilatkozatból nagyjából összeáll a véleménye. Egyrészt önmagát akarja adni, és fölöslegesnek gondolja bizonygatni, hogy ő mennyire okos nő.

Ez az én testem, akkor és ott mutatom meg, amikor és ahol akarom.

mondta egy interjúban. Arra a kérdésre, hogy meztelen képeivel legalizálja-e a hímsoviniszta hozzáállást, annyit mond:

Ezt a testet kaptam. Nem tettem érte semmit. De ha változtatnék rajta valamit, az is rendben lenne. Rajtam áll, hogyan osztom meg a szexualitásom.

Végülis igaza van, mindenkinek joga van azt tenni a saját testével, amit akar, főleg, ha ezzel egyáltalán nem bánt másokat, sőt. Ratajkowski egyébként a body shaming ellen is felszólalt, és nem hinnénk, de ő is megkapta már a magáét kiálló bordái miatt, hiába tökéletes az alakja.

A legtöbb serdülő lány a pornón vagy a Photoshopon keresztül tudja meg, hogy milyen szexinek lenni. Ez az egyetlen példa, amit a szexi nőről tudunk mutatni a fiatal generációnak? Hol láthatnak ezek a lányok olyan nőket, akik elég erősek, hogy maguk döntsék el, mikor és hogyan akarják magukat szexinek érezni? Kell léteznie egy helynek, ahol mi választhatjuk meg, hogy szexik vagyunk vagy sem.

És persze tökéletes testtel könnyű mondani, de sok csupa-izom celeb is teli szájjal szokott body shamingelni, tehát értékes, mikor egy 16 milliós követőtáborral rendelkező, világhírű modell ezt gondolja:

A világnak nem csupán a tökéletes testet kellene elfogadnia. Minden ideál, minden test elfogadható kellene legyen.

Kiemelt kép: Getty Images/Pascal Le Segretain

Ajánlott videó

Olvasói sztorik