Élet-Stílus

Az okos gyerekek nem cigiznek, ellenben isznak és füveznek

A brit Medical Journal legfrissebb számából kiderült, hogy az okos gyerekek a tiniédzser éveikben jellemzően nem kaptak rá dohányzásra, de a marihuánára és az alkoholra annál inkább.

Az adatokat, amelyek alapján az orvosi magazin a fenti megállapításra jutott, több mint 7 éven keresztül gyűjtötték az Egyesült Királyságban, ahol 6 ezer 13 és 20 év közötti fiatalt kérdeztek a szokásaikról.

A felmérésből kiderült, hogy azok az iskolások, akik magasabb fokozatú oktatási intézménybe járnak, nagyobb eséllyel kerülik el a dohánytermékeket, mint azok a társaik, akik gyengébb iskolákban tanulnak. A kutatás emellett azt is megállapítja, hogy míg a dohányzást megvetik az “okosabb” gyerekek, addig nagyobb eséllyel fordulnak a marihuána és az alkohol felé.

Ez persze nem azt jelenti, hogy aki okos, az a mai napig füvezik és iszik.

A tanulmány szerzője, a University College of London Medical professzora, James Williams elmondta, hogy a magas intelligenciával és jó tanulmányi eredményekkel rendelekezők csak úgynevezett ideigelenes rendszeres alkamazási mintát mutatnak, amely azt jelenti, hogy az egyén előbb vagy utóbb elhagyja ezeket a szereket. Magyarul nem szoknak rá, csak kipróbálják, így nem alakul ki függőség.

Az, hogy az okosabb gyerekek miért fordulnak nagyobb valószínűséggel a kábítószerekhez (jelen esetben a marihuánához és az alkoholhoz) az nem teljesen világos. A dolgozat két megoldást kínál: az egyik szerint a magasabb kognitív képességgel rendelkező gyerekek nyitottabbak az új tapasztalatok felé, ezért próbálják ki a szereket. A másik magyarázat szerint a jobb képességű csoport őszintébb volt a felmérés során, ezért mutattak ekkora eltérést végül az adatok.

Ebből a tanulmányból a jövőre nézve hiba lenne következtetéseket levonni. Vagyis a fiatalkori drogfogyasztás nem feltétlen jelenti azt, hogy az egyén jó képességekkel rendelkezik, mint ahogy az okos gyerekek drogfogyasztásának is megvannak a hosszútávú kockázatai.

Vice

Ajánlott videó

Olvasói sztorik