Élet-Stílus

Váci utcai turistalehúzások: íme a legdurvább sztorik

Két gulyásért, két sörért és egy üveg borért 250 ezer forintot fizettek nemrég egy Váci utcai étteremben. A rendőrségi képek és az étteremről készült, Google-keresés után feldobott fotók alapján kiderült, hogy a Central Cellar nevű helyről van szó, ami egy drogéria két bejárata között található. Megnéztük, milyen rémsztorikról írnak az ott fogyasztó vendégek a TripAdvisoron.

Előzmények

A hely sajnos nem jó híre miatt ismert: a vendégek rossz tapasztalatiról már három évvel ezelőtt is írt a Vs.hu, ugyanebben az évben pedig az Origo mutatta be azt a holland videót, ami a Csalók külföldön sorozat része, és aminek a listájára Budapest is felkerült. A hat és fél perces adásból kiderül, a trükk lényege az, hogy szülinapos lányok hívatják meg magukat egy italra, be is rendelnek mindenből,

majd amikor eljön a fizetés ideje, agresszívvá válnak, és kijelentik, hogy náluk nincs pénz, fizessen az áldozat.

Csaknem százezres számlát kapott az a dán fiú, akit egy nő csalt be a helyre, ahol egy egy kör unikumot, egy kör pálinkát és egy kis bort fogyasztottak – olvasható a Tékozló Homáron. Azt gondolnánk, ilyen hírverések után a hely le is húzta a rolót, de nem, sőt, a visszajelzések szerint újabb bicskanyitogató átverésekkel károsítják meg a külföldieket, és rombolják ezzel együtt a főváros és az ország hírnevét is.

Két nő egy italra hívja az áldozatot

Az egycsillagos értékelések nagy része két dologban egyezik meg: egyrészt az alanyokat két nő szólítja le a pubtól nem messze, és meghívatják magukat, illetve mindenkinél horribilis számla lesz az este vége. Nézzük, ki mennyit hagyott ott:

  • Egy olasz úr négy sörért 45 ezer forintot.
  • Két angol férfi négy sörért és ugyanennyi felesért 47 ezer forintot. (Nem voltak hajlandóak kifizetni a nők részét, így fejenként „csak” 12 ezret kértek tőlük.)
  • Szintén egy angol férfi arról számolt be, hogy két levesért és két sörért 300 fontot, több mint százezer forintot kellett fizetnie.
  • Egy értékelő arról ír, a vécéért is díjat számoltak fel úgy, hogy két sört ittak, amiért összesen 4100 forintot fizettek.
  • Daniel születésnapját ünnepelte a helyen, ahol két felesért 36 eurót, több mint tízezer forintot kértek el.
  • A norvég Jonnynak 11 ezer forint helyett 203 ezret kellett fizetnie, a pénzét egyenesen az ATM-ből vették ki a hely emberei.
  • A holland Dave-nek először 150 dolláros (40 ezres) blokkot hoztak ki, amit hosszabb kiabálás és ügyvéddel történő fenyegetés után sikerült feleannyira „lealkudni”.
  • Szintén az utca másik oldalán található ATM-hez küldték azt a férfit, akit két nő vitt be a helyre, hogy aztán három kör feles után 105 ezer forintot kelljen fizetnie.
  • Egy brit lány tízezer forintos koktélt kapott, ami vodkából és almaléből állt.
  • Egy svájci fiú három barátjával fogyasztott négy pohár sört és négy felest – a végösszeg 600 euró, azaz 180 ezer forint lett. Szerencsére talpraesettek voltak és végül a hatodát fizették ki, ami még így is horrorár.
  • Stuart 6 kis palack gyöngyözőborért (amit egy másik bárban később 1200 forintért láttak) és 10 felesért 116 ezer forintot fizetett.

Az egyik felhasználó, MagnusSE lefotózta az árlapot, amit a kommentelők szerint csak a vendégek egy részének mutatnak meg. A sörök közül a legdrágább a 0,33-as (!) Guinness, amit a pub egy n-nel ír és 3800 forintért ad.

Fotó: TripAdvisor/MagnusSE

Ha mindenki tud róla, hol van a rendőrség?

Az értékelők, illetve a tegnapi cikkünkre érkezett kommentelők is felvetették, hogy ha ez régóta köztudott, miért csak most csapott le rájuk a rendőrség. Megkerestük a Budapesti Rendőr-főkapitányságot is, a válaszukból pedig kiderült, hogy

a károsultak bejelentései alapján indítottak nyomozást,

sőt, a válasz megérkezése után nem sokkal le is csukták a pofátlan túlszámlázókat.

Lecsukták a pofátlanul túlszámlázó Váci utcai vendéglátósokat
A két üzemeltető került rács mögé, a személyzet tagjai viszont nem.

Arra, hogy korábban érkezett-e ilyen jelzés feléjük, azt írták:

2015 márciusában egy esetben érkezett bejelentés kifosztás bűncselekmény gyanúja miatt. A nyomozást a Budapesti Rendőr-főkapitányság lefolytatta és vádemelési javaslattal zárta le egy gyanúsítottal szemben.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a pórul járt vendégek számíthatnak-e bármilyen kompenzációra, de a rendőrség közölte, ez nem az ő hatáskörük.

A fejlécképet Besenyei Violetta készítette a Google Street View fotója alapján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik