Élet-Stílus

A férjem és én terápiára mentünk, mielőtt késő lett volna

16 éve vagyunk házasok, van három gyerekünk. A férjem állandóan szexet akar, de túl fáradt vagyok ehhez, reggel a gyerekekkel foglalkozom, elmegyek dolgozni, aztán hazaesek, kitakarítok, ő körülbelül este 8-9 körül esik haza, általában nem is vacsorázunk együtt. A hétvégék úgy telnek, hogy takarítok, ő pedig a tévét nézi, nagy ritkán foglalkozik a gyerekekkel. Mostanában már nem teszi szóvá a szexet, de szerintem összeszűrte a levet az egyik kolléganőjével, és emiatt. A veszekedéseinkben sorra megkapom, hogy a gyerekek csak nekem kellettek, foglalkozzak velük én. Ő a szex miatt, én a házasságunk miatt döntöttem úgy, hogy párterápiára megyünk, mert elválni egyikünk sem szeretne – az egész életünk közös, ő pedig nem tudná elviselni a gondolatot, hogy más férfi üljön a foteljében. Terápiéra mentünk, mielőtt késő lett volna. Most dolgozunk azon is, hogy a kolléganőjével mi van, és kettőnk kapcsolatát akarjuk megerősíteni. Van esélyünk?

– írta a 24.hu-nak Eszter, aki akarva akaratlan egy teljesen általános problémakört vázolt fel.

A szexológusok, pszichológusok és egyéb terapeuták rengeteg ilyen párral találkoznak évente, a házaspárok nagyjánál sok-sok év után gond a közös minőségi idő, a család egyben tartása (takarítás és gyerekekkel való foglalkozás) és a szexmentes élet. A gond ott kezdődik, hogy az egyik fél egy harmadikkal próbálja megoldani a saját hiányát, de ez csak olaj a tűzre, sokkal mélyebben gyökerezik a probléma, amit ha időben észrevesz egy házaspár, és terapeutához mennek, biztosan elkerülhető a megcsalás.

A hétköznapok szó szerint felzabálják a párkapcsolatokat

A kapcsolat kezdetén úgy látjuk a szerelmünket, mintha az ég küldte volna őt nekünk, unikornis a lénye, pillangók repkednek a gyomrunkban, és a hosszú séta kézenfogva is a világ legjobb programjának tűnik. Telnek az évek, a kapcsolat elmélyül annyira, hogy a lángoló szerelmet egy nyugodt, kiegyensúlyozott érzelmekkel teli szerelemnek, szeretetnek lehet nevezni. Gyarapodik a család, nő a kiadás, jönnek a munkahelyi gondok, a tág családi kör is problémás, a hosszú sétáknak nyoma sincs,

csak a veszekedés maradt, ki hozza el a gyereket és mikor, ki teregessen ki.

A hétköznapok szó szerint felzabálják a párkapcsolatokat, és ha mindkét fél elmegy amellett a tény mellett, hogy nem töltenek egymással minőségi időt, akkor vége lesz a házasságuknak. És egy házasságnak vagy egy kapcsolatnak nemcsak úgy lehet vége, hogy a bíróság vet annak véget, rengetegen élnek egy helyrajzi szám alatt egy lakásban úgy, hogy már régen nincs köztük férfi-nő kapcsolat, csak elvannak egymás mellett.

Ha a két ember akarja, akkor nincs az a harmadik fél, nincs az a megcsalás, és nincs az a probléma, ami gátat szabna annak, hogy megtartsák a kapcsolatukat. Jobb hamarabb, mint későn terapeutához fordulni, bár sajnos sokan tényleg az utolsó állomásnak tekintik a tényleges szakítás előtt. Ebben a helyzetben még a legtehetségesebb terapeutának is nehéz dolga van, hogy megmentse a kapcsolatot. Pedig még mielőtt komoly döntést hoznánk a kezdeti lángoló szerelmi időszakban a közös jövőnket illetően, muszáj pontosan megválaszolnunk pár kérdést.

Amit fontos megismerni, mielőtt házasságra vagy közös gyerekekre mondanánk igent:

  • Milyen a közös kommunikáció? Hogyan tudunk nyíltan beszélni kis dolgokról, még mielőtt azok óriási gondokká nőnének?
  • Képesek vagyunk megérteni egymást?
  • Hogyan tudunk megbirkózni a saját és a másik félelmeivel?
  • Mennyire tudunk őszintén beszélni az elkerülhetetlen dolgokról?
  • Tudunk közösen rangsorolni az életünkben? Tényleg a kapcsolatunk áll a prioritási listánk élén?

Azt kell látni, hogy a párkapcsolatban a szex, az érzelmi kapcsolódás, az értelmi kapcsolódás és a gazdasági együttműködés mellett minél hamarabb megtanuljuk megbeszélni és megoldani a problémáinkat, annál kevésbé valószínű, hogy óriási, egymástól elszakító problémákba ütköznénk. Ha ez elmarad, akkor kénytelenek leszünk küzdeni egymással, aminek nagy valószínűséggel az lesz a vége, hogy párterápián kell megtanulnunk együttműködni. Pedig párterápián már az egymásnak okozott érzelmi sérülések is szóba kerülnek, a megcsalások, hazugságok és egymás kerülése a közös otthonon belül mély, maradandó fájdalmakat tudnak okozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik