Élet-Stílus

A férjem és én terápiára mentünk, mielőtt késő lett volna

Sereg Tímea
Sereg Tímea

szexuálterapeuta. 2017. 06. 10. 20:00

16 éve vagyunk házasok, van három gyerekünk. A férjem állandóan szexet akar, de túl fáradt vagyok ehhez, reggel a gyerekekkel foglalkozom, elmegyek dolgozni, aztán hazaesek, kitakarítok, ő körülbelül este 8-9 körül esik haza, általában nem is vacsorázunk együtt. A hétvégék úgy telnek, hogy takarítok, ő pedig a tévét nézi, nagy ritkán foglalkozik a gyerekekkel. Mostanában már nem teszi szóvá a szexet, de szerintem összeszűrte a levet az egyik kolléganőjével, és emiatt. A veszekedéseinkben sorra megkapom, hogy a gyerekek csak nekem kellettek, foglalkozzak velük én. Ő a szex miatt, én a házasságunk miatt döntöttem úgy, hogy párterápiára megyünk, mert elválni egyikünk sem szeretne – az egész életünk közös, ő pedig nem tudná elviselni a gondolatot, hogy más férfi üljön a foteljében. Terápiéra mentünk, mielőtt késő lett volna. Most dolgozunk azon is, hogy a kolléganőjével mi van, és kettőnk kapcsolatát akarjuk megerősíteni. Van esélyünk?

– írta a 24.hu-nak Eszter, aki akarva akaratlan egy teljesen általános problémakört vázolt fel.

A szexológusok, pszichológusok és egyéb terapeuták rengeteg ilyen párral találkoznak évente, a házaspárok nagyjánál sok-sok év után gond a közös minőségi idő, a család egyben tartása (takarítás és gyerekekkel való foglalkozás) és a szexmentes élet. A gond ott kezdődik, hogy az egyik fél egy harmadikkal próbálja megoldani a saját hiányát, de ez csak olaj a tűzre, sokkal mélyebben gyökerezik a probléma, amit ha időben észrevesz egy házaspár, és terapeutához mennek, biztosan elkerülhető a megcsalás.

A hétköznapok szó szerint felzabálják a párkapcsolatokat

A kapcsolat kezdetén úgy látjuk a szerelmünket, mintha az ég küldte volna őt nekünk, unikornis a lénye, pillangók repkednek a gyomrunkban, és a hosszú séta kézenfogva is a világ legjobb programjának tűnik. Telnek az évek, a kapcsolat elmélyül annyira, hogy a lángoló szerelmet egy nyugodt, kiegyensúlyozott érzelmekkel teli szerelemnek, szeretetnek lehet nevezni. Gyarapodik a család, nő a kiadás, jönnek a munkahelyi gondok, a tág családi kör is problémás, a hosszú sétáknak nyoma sincs,

csak a veszekedés maradt, ki hozza el a gyereket és mikor, ki teregessen ki.

A hétköznapok szó szerint felzabálják a párkapcsolatokat, és ha mindkét fél elmegy amellett a tény mellett, hogy nem töltenek egymással minőségi időt, akkor vége lesz a házasságuknak. És egy házasságnak vagy egy kapcsolatnak nemcsak úgy lehet vége, hogy a bíróság vet annak véget, rengetegen élnek egy helyrajzi szám alatt egy lakásban úgy, hogy már régen nincs köztük férfi-nő kapcsolat, csak elvannak egymás mellett.

Ha a két ember akarja, akkor nincs az a harmadik fél, nincs az a megcsalás, és nincs az a probléma, ami gátat szabna annak, hogy megtartsák a kapcsolatukat. Jobb hamarabb, mint későn terapeutához fordulni, bár sajnos sokan tényleg az utolsó állomásnak tekintik a tényleges szakítás előtt. Ebben a helyzetben még a legtehetségesebb terapeutának is nehéz dolga van, hogy megmentse a kapcsolatot. Pedig még mielőtt komoly döntést hoznánk a kezdeti lángoló szerelmi időszakban a közös jövőnket illetően, muszáj pontosan megválaszolnunk pár kérdést.

Amit fontos megismerni, mielőtt házasságra vagy közös gyerekekre mondanánk igent:

  • Milyen a közös kommunikáció? Hogyan tudunk nyíltan beszélni kis dolgokról, még mielőtt azok óriási gondokká nőnének?
  • Képesek vagyunk megérteni egymást?
  • Hogyan tudunk megbirkózni a saját és a másik félelmeivel?
  • Mennyire tudunk őszintén beszélni az elkerülhetetlen dolgokról?
  • Tudunk közösen rangsorolni az életünkben? Tényleg a kapcsolatunk áll a prioritási listánk élén?

Azt kell látni, hogy a párkapcsolatban a szex, az érzelmi kapcsolódás, az értelmi kapcsolódás és a gazdasági együttműködés mellett minél hamarabb megtanuljuk megbeszélni és megoldani a problémáinkat, annál kevésbé valószínű, hogy óriási, egymástól elszakító problémákba ütköznénk. Ha ez elmarad, akkor kénytelenek leszünk küzdeni egymással, aminek nagy valószínűséggel az lesz a vége, hogy párterápián kell megtanulnunk együttműködni. Pedig párterápián már az egymásnak okozott érzelmi sérülések is szóba kerülnek, a megcsalások, hazugságok és egymás kerülése a közös otthonon belül mély, maradandó fájdalmakat tudnak okozni.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Britain's Prime Minister Theresa May leaves after a press conference following a special meeting of the European Council to endorse the draft Brexit withdrawal agreement and to approve the draft political declaration on future EU-UK relations on November 25, 2018 in Brussels. - The European Union's top official urged British lawmakers to ratify the Brexit deal Prime Minister Theresa May has negotiated with European leaders, warning it will not be modified.
"This is the best deal possible for Britain, this is the best deal possible for Europe. This is the only deal possible," Jean-Claude Juncker, the president of the European Commission, said after a Brussels summit. (Photo by EMMANUEL DUNAND / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.