Élet-Stílus

Amerikai tudósok: a sok pornó tönkreteszi a nemi életet

A nőknek azonban nincs félnivalójuk.

Van-e összefüggés az internetes erotikus tartalmak fogyasztásának gyakorisága és az egészséges nemi élet, a szexuális viselkedés között? Ezt vizsgálták San Diegói tudósok; kutatásuk eredményeit most tárták nyilvánosság elé az Amerikai Urológiai Társaság 112. éves közgyűlésén.

Van.

– nagyjából így foglalhatnánk össze röviden a következtetéseiket.

Az már eddig sem volt újdonság, hogy az online pornó manapság könnyebben elérhető, mint eddig bármikor (egy 2016-os brit kutatás szerint a 11-16 év közötti korosztályhoz tartozók fele már látott ilyen alkotást, többségük még 14 éves koruk előtt), az említett amerikai urológusok azonban arra jutottak, hogy a túl gyakori szexfilmnézés (és persze a kapcsolódó tevékenység) merevedési zavarok megjelenéséhez vezethet.

Röviden: a túl sok pornót néző férfiak (a nőkről majd később szólunk) egyszerűen elveszíthetik érdeklődésüket a hús-vér partnerek iránt.

A másik probléma – szerintük –, hogy az ilyen tartalmakat nagy mennyiségben fogyasztók kevésbé lesznek képesek kapcsolatba kerülni egy valódi partnerrel egy éles hálószobai környezetben. Például azért, mert a filmekben látottakra hagyatkoznak, amit aztán a valóságban nem sikerül reprodukálniuk (a szexuális teljesítmény vagy a méret mellett gondoljunk csak arra, milyen gyorsan jön létre a filmekben intim kapcsolat mondjuk egy vízszerelővel).

A San Diegóban működő klinika szakemberei két felmérés adatira hivatkozva állították mindezt. Az egyik kutatásban 20 és 40 év közötti – hadseregben szolgáló – nőket vizsgáltak, egy másikban pedig hasonló korú férfiakat. Utóbbiak ötöde azt állította magáról, hogy hetente 3-5 alkalommal néz pornót.

A megkérdezett férfiak 4 százaléka eleve azt nyilatkozta, hogy szívesebben él saját magával szexuális életet pornófilmnézés közben, mint valódi partnerrel.

A kutatási eredmények között hangzott el az is, hogy összefüggést találtak a netes erotikus tartalmak fogyasztási gyakorisága és a szexuális teljesítmény között:

az online pornót rendszeresen nézők között nagyobb arányban voltak azok, akik merevedési zavarról, szexuális vágy hiányáról, nem kielégítő nemi kapcsolatról számoltak be.

A kutatás vezetője, Dr. Matthew Christman elmondta: növekedést tapasztalnak a merevedési zavarban szenvedő fiatalok arányában, és  mivel ebben a korosztályban nem jellemző, hogy ez a probléma szervi alapon alakulna ki, egyéb okok után kezdtek kutatni – és a tudósok véleménye szerint a túl gyakori pornófilm-fogyasztás lehet a vezető ok.

A szakemberek a nőkre vonatkozóan nem mutattak ki hasonló összefüggéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik