Élet-Stílus

Most már biztos: sok élelmiszerből rosszabb minőségűt kapunk, mint az osztrákok

A hazai hatósági vizsgálatok eredményei is alátámasztják, hogy multinacionális élelmiszergyártók eltérő minőségű termékekkel látják el a nyugat-európai és a kelet-európai boltokat, írja a Magyar Idők.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) nemrégiben 24-féle azonos vagy nagyon hasonló magyar és osztrák termékmintát hasonlított össze.

Ebből kiderül:

  • a csokiknak ugyanolyan a minősége, de van olyan ostyás édesség, amiből az osztrák jobb
  • a magyar mogyorókrém kevésbé lágy
  • a marcipánnal töltött étcsokinál az osztráknak jobb a bevonata
  • az osztrák kóla jobb:  az itthon kapható változatának az illata kevésbé telt, kevésbé összetett, ami a felhasznált aromák minőségének köszönhető. A magyar kóla cukortartalma magasabb volt, az osztrák verzióval ellentétben pedig olcsóbb, kukoricaalapú édesítő felhasználásával készült
  • a magyar kakaópor illata és íze gyengébb

Mint írtuk, a Nébih vizsgálata alapján kiderült, hogy a multik silányabb minőségű termékeket terítenek Magyarországon, mint Nyugaton. Az is kiderült azonban, hogy a vizsgálat nem most, hanem két évvel ezelőtt készült (pontosabban 2014-ben).

A Coca-Cola cáfolta, hogy eltérő minőség lenne. Viszont Lázár János is foglalkozott a kérdéssel a kormányinfón, következményeket sejtetve. A Márkaszövetség szerint részben azért kapnak mást a magyarok, mert ezt várják el.

Interjúnkból kiderül az is, a szövetség nem érti, hogy ha több mint két éve volt a vizsgálat, miért nem volt eddig semmilyen következménye.

A magyar földművelésügyi tárca egyébként új vizsgálatot rendelt el: a Nébih ezúttal 100 terméket vesz górcső alá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik