Élet-Stílus

Kukába megy ételeink ötöde, miközben nagy árat fizetünk a húsért

Kidobott élelmiszer (Array)
Kidobott élelmiszer (Array)
Túl sok állati terméket fogyasztunk.

Egy nemzetközi kutatócsoport szerint szükségleteiknél mintegy 10 százalékkal több élelmiszert fogyasztanak az emberek. A megvásárolt élelmiszerek majdnem 9 százalékát ugyanakkor hagyják megromlani, vagy kidobják. A globális élelmezési rendszert azért tanulmányozták, hogy a károkat számszerűsítsék.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) adatait felhasználva mutatták ki, hogy a korábban feltételezettnél jóval több élelmiszer vész kárba.

A világon előállított 2,1 milliárd tonna termés mintegy fele vész kárba a túlfogyasztás, a szemétbe dobás és a nem hatékony termelési folyamatok miatt.

A legkevésbé hatékony folyamat a haszonállattartásból származó termékek előállítása, ami 78 százalékos, vagyis 840 millió tonna veszteséggel jár. Mintegy 1,08 milliárd tonna betakarított terményt használnak fel 240 millió tonna ehető állati termék (hús, tej és tojás) előállítására.

Az Agricultural Systems folyóiratban közölt tanulmány szerint csak a rendszer ezen stádiuma a betakarított terményveszteség mintegy 40 százalékát jelenti. A kutatók szerint a növekvő kereslet az egyes élelmiszerekre, különösen a hús- és tejtermékekre csökkenti az élelmezési rendszer hatékonyságát, megnehezíti a világ növekvő népességének fenntartható élelmezését.

Ezen kereslet kielégítése környezeti károkat okozhat az üvegházhatású gázok kibocsátásának növekedése miatt, csökkenti a vízkészleteket és a biodiverzitás elvesztését eredményezheti.

Eddig nem tudtuk, miként hat a rendszerre a túlfogyasztás, amely nemcsak az egészségre, hanem a környezetre is káros

– idézte Peter Alexandert, az Edinburghi Egyetem kutatóját a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál. A szakemberek szerint a folyamat megfordítható lenne, ha az emberek kevesebb állati terméket ennének, nem pazarolnának. Az élelmezési biztonságot erősítené és segítene elkerülni a környezeti károkat a globális élelmezési rendszer veszteségeinek csökkenése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik