Élet-Stílus

A japán toronyház, amin egy autópálya tör át

Oszaka egyetlen városban testesíti meg azt, ami miatt Japánt ma a világ vezető országaként emlegetjük, hiszen egyszerre testesíti meg azt a kétezer éves múltat, valamint a gazdasági és technológiai erőt, ami Japánra gondolva eszünkbe juthat. A történelmi, évszázados épületekkel és felhőkarcolókkal, valamint toronyházakkal és parkokkal tarkított városképet sokszor nem mindennapi épületek bontják meg – ezek egyike a Gate Tower, melynek közepét egy autópálya lehajtója töri át.

3999053116_807bbb06bd_o

Az épület tervezése már 1983-ban elkezdődött, de az akkoriban hatályos japán építési szabályok miatt lehetetlen volt a többsávos gyorsforgalmi utaktól, vagy autópályáktól alig néhány méterre bármit is építeni. A szabályok aztán lassan megváltoztak, és elhárult az akadály a tervek megvalósítása elől.

A 71,9 méter magas, Azusa Sekkei és Yamamoto-Nishihara Kenchiku Sekkei Jimushō által tervezett Gate Towert (Hídtorony) végül 1992-ben adták át, ma pedig tizenhat szinten ad otthont irodáknak, liftjéből pedig hiányoznak az ötödik, hatodik és hetedik szintre repítő gombok, hiszen az autók azon a területen haladnak át.

1024px-gate_tower_building_umeda_exit

Fotók: Caribb, Daniel Rubio

Ajánlott videó

Olvasói sztorik