Élet-Stílus

A japán toronyház, amin egy autópálya tör át

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2016. 11. 04. 10:30

Oszaka egyetlen városban testesíti meg azt, ami miatt Japánt ma a világ vezető országaként emlegetjük, hiszen egyszerre testesíti meg azt a kétezer éves múltat, valamint a gazdasági és technológiai erőt, ami Japánra gondolva eszünkbe juthat. A történelmi, évszázados épületekkel és felhőkarcolókkal, valamint toronyházakkal és parkokkal tarkított városképet sokszor nem mindennapi épületek bontják meg – ezek egyike a Gate Tower, melynek közepét egy autópálya lehajtója töri át.

Az épület tervezése már 1983-ban elkezdődött, de az akkoriban hatályos japán építési szabályok miatt lehetetlen volt a többsávos gyorsforgalmi utaktól, vagy autópályáktól alig néhány méterre bármit is építeni. A szabályok aztán lassan megváltoztak, és elhárult az akadály a tervek megvalósítása elől.

A 71,9 méter magas, Azusa Sekkei és Yamamoto-Nishihara Kenchiku Sekkei Jimushō által tervezett Gate Towert (Hídtorony) végül 1992-ben adták át, ma pedig tizenhat szinten ad otthont irodáknak, liftjéből pedig hiányoznak az ötödik, hatodik és hetedik szintre repítő gombok, hiszen az autók azon a területen haladnak át.

Fotók: Caribb, Daniel Rubio
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.