Élet-Stílus

Fogj egy színes ceruzát, és minden jobb lesz

Tavaly óta 5000 eladott példány a Titkos kertből, bestsellereket megszégyenítő példányszám, 35-40 darab különböző tematikus változat csak a Librinél. A felnőtt színezők népszerűsége mellett nem lehet szó nélkül elmenni. A kiadó adatai alapján az őrület még nincs lecsengőben, sőt, újabbnál újabb könyvek látnak napvilágot. A Star Wars és a Trónok harca sem úszta meg, hogy színező legyen belőlük.

Teljesen függetlenül attól, hogy ki mit gondol a felnőtt színezőkről, a trend tényét nem lehet eltagadni. A könyvesboltokban külön polcot szentelnek a műfajnak, ami egyébként csak tavaly tavasszal robbant be Magyarországra, és hódított meg fiatalokat, idősebbeket egyaránt. Az első fecske Johanna Basford Titkos kertje volt, ám azóta mások is meglátták a fantáziát és természetesen az üzleti lehetőséget a dologban, úgyhogy mára csak a Libri kiadó gondozásában 35-40 féle színezőkönyv érhető el. A madarakon és indákon pedig már rég túljutottak a grafikusok, számtalan tematikus kifestő van a boltokban.

De mégis, mire jó ez az egész, a színezés felér egy alapos meditációval, netalán művészetterápiával, vagy egész egyszerűen ez csak egy hobbi, mint a kötés vagy a gördeszkázás?

Bakó Eszter pszichológus szerint nem túlzás azt állítani, hogy a színezés napjaink meditációja. Eszter szakmai berkekben és magánemberként is azt tapasztalja, hogy a keleti kultúrákból származó gyakorlatok, így a meditáció is, reneszánszukat élik manapság. Persze rögtön hozzáteszi,

más, amikor belülről képzelünk el képeket és relaxálunk, mint amikor külső képekkel dolgozunk. Az elmélyülés különböző szintjeit lehet megélni az egyikben és a másikban.

fotó: Thinkstock
Fotó: Thinkstock

Bár a tény, hogy rohanós, stresszes világot élünk, egyáltalán nem újdonság, a pszichológus szerint a változás ott van – és talán ez hívta életre a felnőtt kifestőkönyveket is. Lassan mindenkiben tudatosodik, a közösségi médiadömpingben, és ingerhajhászás közben szanaszét esünk és szóródik a figyelmünk.

Annyi impulzus és információ jut el hozzánk mindenféle platformokról, hogy már nehéz strukturálni, elhelyezni őket azokban a szellemi, lelki fiókokba, ahová valók. Azt gondolom, hogy ezeknek a színezőkönyveknek a felfutása, ehhez is kapcsolódik. Ahogy színezzük a formákat, és megtaláljuk a helyüket a képben, az szimbolikus módon arról is szól, hogy a világból jövő ingereket strukturáljuk magunkban

– magyarázza Eszter.

A nagy népszerűségnek köszönhetően természetesen viszonylag gyorsan megjelentek a kétkedők és a kritikusok is. Ők többek között hatástalannak, instant terápiának vagy egyenesen veszélyesnek ítélik a műfajt. Utóbbiak szerint akár függőséget is okozhat.

Meglátásom szerint semmi baj nincs az instant megoldásokkal a stresszkezelés tekintetében. Nagyon jó, ha este, lefekvés előtt van fél óránk, hogy áthuzalozzuk az agyunkat, és le tudunk higgadni a napi pörgés után. Ugyanakkor fontos tudni, hogy mi az, amit ettől várhatunk.

És hogy valójában milyen jótékony hatásai lehetnek ennek a hobbinak? Nézd meg a videót, és megtudod! 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik