Élet-Stílus

Fotókon a magyar vadnyugat leghíresebb betyárjai

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2016. 05. 12. 11:24

Az 1991-ben alapított kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteménye több százezer fotót és negatívot ölel fel, így az egykor Szegeden dolgozó fényképész, Letzter Lázár magyar betyárokról készített képeit is.

Az 1832 körül a mai Felvidéken született Letzternek 1860-ban már Kassán van műterme, 1869-től pedig Szegeden dolgozik. A kor néhány más fényképészéhez hasonlóan időnként ő is bejárta a környéket, hogy

“a közönség ne csak a nagy városokban, hanem kisebbekben is jól sikerült fényképek birtokába jusson, mert így nem lesznek kénytelenek afféle utazó fényírdászok tökéletlen fényképeire szorítkozni”.

A fotótörténetben számos Letzter-fotót ismerünk, így portrékat és csoportképeket, de Szegedet bemutató sorozatának néhány darabját is. Legkülönlegesebb alkotásait azonban egyértelműen az 1870-es évek végén készítette a magyar Vadnyugat leghíresebb betyárjairól.

A Fotóművészet XLVII. évfolyamának (2004) 3-4. számában  közülük négyet ismerhetünk meg – Borbély Istvánt:

Tükör Gubicza Józsefet:

Rózsa Sándort:

Forgó Józsefet:

 

A Múzeum honlapján Csonka Ferenc, Jász Szabó János, Kátai Kis Imre, valamint Renkó Kálmán arcképét is megtalálhatjuk.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2016. augusztus 18.
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) átadja a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést Bayer Zsolt írónak, újságírónak, szerkesztőnek, a Magyar Hírlap munkatársának az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából a Pesti Vigadó dísztermében tartott ünnepségen 2016. augusztus 18-án.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.