Élet-Stílus

Vigyázzon, mit reggelizik, mert a bőre bánja

Az vagy, amit megeszel, tartja a mondás. És jobb ha tudjuk, hogy a a méretes derékbőség csak az egyik dolog, amit a rossz reggeli szokásoknak köszönhetünk.

Lássuk, a szakemberek szerint mely reggeliket kellene kerülni, vagy legalább időnként kiváltani valami egészségesebbel. 

A lekváros pirítós a fő ellenség

Milena Naydenov arcesztétikai orvos, terapeuta szerint nem szabad elfelejteni, hogy a kenyérnek igen magas a cukortartalma, ami az arcbőr szépségét negatívan befolyásolja.

A finomított cukor glikációs folyamatot indít el a bőrben, ennek „köszönhetően” elveszíti rugalmasságát, így megereszkedik és ráncos lesz. A többletcukor ráadásul táplálja a szabadgyököket, amik pedig tovább károsítják a sejteket.

Libby Limon táplálkozás szakértő egyetért a fentiekkel, továbbá hozzáteszi, hogy a kenyér és a lekvár együtt az egekbe emeli a vércukorszintet, amire a szervezet az inzulinszint emelésével válaszol. Ennek következtében pedig több lesz a pattanás és az akné.

Dr. Harold Lancer, professzionális bőrgyógyász, aki nem mellesleg a Beckman családdal és Kim Kardashiannal is dolgozik, a hosszú távú károsító hatásra hívja fel a figyelmet.

A lekváros pirítós következményeit nem holnap fogjuk észrevenni, hanem évekkel, évtizedekkel később. Sajnos a bőr egészsége nagymértékben függ a táplálkozástól, és ez akkor is igaz, ha a lehető legjobb minőségű termékeket fogyasztjuk, csak éppen helytelen mennyiségben.

A bőrünk a legnagyobb szervünk, mondja Natali Kelly életmódszakértő, aki szerint a lekváros pirítós problémája nem áll meg a ráncoknál. A cukor és a finomított szénhidrátok foltokat, száraz bőrt és sötét karikákat eredményeznek.

Most, hogy az élettől is elment a kedvünk, dobunk egy jó hírt is. A cukros reggelik kiváló ellenszere lehet, ha antioxidánsokkal, E és C-vitaminnal próbáljuk helyrepofozni az okozott károkat. Így tápláljuk és védjük a sejteket. 

Fotó: Thinkstock
Fotó: Thinkstock

Gyermekkorunk reggelijét sem kellene erőltetni

Cukros gabonapehellyel kezdeni a napot egyáltalán nem jó ötlet, mondja Milena Naydenov. A gabonapehely nemcsak aknésodást okoz, de bőrünk kollagéntartalmára sincs jó hatással, ennek következtében pedig gyorsul az öregedés.

Miközben a gabonapelyheket tápláló reggelinként reklámozzák, tudni kell, hogy a legtöbb márka legalább három teáskanál cukrot tartalmaz.  A magas cukorfogyasztás pedig megemeli a vércukor- és az inzulinszintet, hozzájárulva ezzel a gyulladásokhoz és a ráncokhoz.

Libby Limon hozzáteszi, hogy a tejfogyasztás összefügg az ekcémával és a pikkelysömörrel, így érdemes a fogyasztását minimalizálni. Az olajos magvak zabpehellyel, a friss gyümölcs és probiotikus görög joghurt szerencsésebb választások reggelire.

Tejeskávé cukorral, inkább ne!

A legtöbb ember szeret egy jó adag koffein kíséretében ébredezni, az egyik legnépszerűbb választás pedig ilyenkor a cukros tejeskávé.

Milena Naydenov azonban úgy véli, hogy ez az egyik legrosszabb, amit tehetünk.
A koffein dehidratál, és megköti a méreganyagokat a bőrben, ezek pedig elősegíthetik a pattanások megjelenését. És ez csak a kávé, de a fentiekből is tudjuk, hogy a tej sem sokkal jobb. Váltsunk mandulatejre, amikor csak lehetséges!

Ha pattanásos vagy, a joghurt is rossz választás

Dr. Lancer azt javasolja, hogy a zsíros, pattanásos bőrűeknek kerülni kellene a joghurtot is, ez ugyanis serkenti a faggyútermelését a szervezetben.

 

(via Daily Mail)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik