Élet-Stílus
Family in living room with remote control and flat screen television

Itt a bizonyíték: depresszióssá tehet kedvenc sorozatunk

24.hu
24.hu

2016. 03. 09. 14:18

A legújabb tömeges civilizációs betegségre hívja fel a figyelmet egy tanulmány. A hülyére ivás (binge drinking) analógiájára itt a hülyére sorozatozás, mely hazánkban is létező jelenség.
Korábban a témában:

A binge drinkig annyit tesz, hogy a delikvensek – csoportba verődve – rövid idő alatt rengeteg alkoholt fogyasztanak, azzal a céllal, hogy tudatvesztésig igyák magukat. A fenti jelenség világszerte elterjedt, ahogyan a binge watching is, melyre a Toledói Egyetem hívta fel a figyelmet.

„Már mindenki csinálta”

Az új jelenség a megváltozott sorozatnézési szokások eredménye, hiszen a számítógépes letöltések vagy a hazánkban is egyre inkább elterjedő Netflix korlátlan hozzáférést biztosít kedvenc sorozatainkhoz. A Vice cikke is azt emeli ki, hogy gyakorlatilag a fiatalabb generációk közül nincsen olyan, aki ne esett volna a hülyére sorozatozás bűnébe. A tanulmány definíciója szerint, aki egy nap egybefüggően két óránál többet bámul sorozatokat (négy House of Cards), az binge watchingol. Nem meglepő, hogy az egyetem által megkérdezettek 77 százalékára volt ez igaz, míg 35 százalékuk kóros sorozatnéző. Hazánkban sem jobb a helyzet, hiszen több mint három órát tévézünk naponta.

Egyre növekvő egészségügyi kockázat

Mivel a „hagyományos” tévézés, különös tekintettel a képernyő előtt töltött idő, nagyban befolyásolja a szellemi és fizikai állapotot, megállapítható, hogy a binge watching egyre növekvő egészségügyi kockázatot jelent – írja a tanulmány.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.