Hozzávalók (kb. 15 közepes méretű vöröslencse-fasírthoz ):
- 200 gr vöröslencse
- 40 gr zabpehely
- 1/2 apróra vágott vöröshagyma
- 2 gerezd felaprított fokhagyma
- 3 ek. olívaolaj
- 3 ek. paradicsompüré
- 1 csokor friss (felaprított) petrezselyem
- 1 tk. paprika
- 2 tk. őrölt koriander
- 5 ek. zsemlemorzsa
- só, bors, őrölt köménymag
Miután megfőztük a vöröslencsét, leszűrjük és hagyjuk kihűlni. Ezalatt egy nagyobb tálban a botmixerrel nagyon alaposan összedolgozzuk a zabpelyhet a vöröshagymával, fokhagymával, olívaolajjal, paradicsompürével, petrezselyemmel és a fűszerekkel, majd hozzáadjuk a lencsét is, és tovább aprítjuk-keverjük a masszát. Végül belekeverjük a zsemlemorzsát, és a tálat fél órára a hűtőbe tesszük.
Innentől már csak annyi van hátra, hogy a kezeinkkel megformázott kis pogácsákat ki- vagy megsüssük: az eredeti recept szerint a 190 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt ropogósra sülnek, én ezúttal ugyanakkor kis olajon, serpenyőben készítettem el őket, amihez kb. 5-7 percre volt szükségem. Természetesen mindkét esetben fordítsuk meg a pogácsákat félúton, hogy minden oldaluk egyenletesen piruljon meg.
A paradicsompüré annyira megihletett, hogy a konzervben maradt adaghoz kevertem némi olívaolajat, friss bazsalikomot, babérlevelet és fokhagymát, illetve pici borsot és lassú tűzön pikáns paradicsomszósszá alakítottam (miután elkészült, a babérlevelet kivettem belőle).
Saláta, sajt, zöldségek – innentől csak a fantáziánk szabhat határt, hogy mivel töltjük meg a szendvicseket.
Jó étvágyat!
(Forrás: http://wannabechef.cafeblog.hu/)