Míg a talajok tavalyi nemzetközi évével – hogy úgy mondjam – némiképp gondban voltam, ezúttal roppant szórakoztató és egyszerű dolgom lesz: csak a vöröslencsére tömérdek fogás épül kelettől nyugatig, és akkor hol van még a szintén könnyedén emészthető mungóbab vagy a hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő, minden formájában izgalmas csicseriborsó?!
Az alábbi fantasztikus, pikáns diós lencsekrém receptjét a Húsmentes hétfő oldaláról vadásztam, a mindig isteni teljes kiőrlésű kenyér pedig az Artizán Budapest mestereinek keze munkáját dicséri.
A lencse megfőzésével együtt legfeljebb fél óra alatt elkészíthető, kiváló természetes változata a mindenféle mesterséges ízfokozókat, tartósítószereket tartalmazó szendvicskrémeknek. Húsmentes péntekeken is.
Pikáns diós lencsekrém
Hozzávalók (egy kisebb tálnyi):
- 1 bögre (kb. 20 dkg) vörös lencse
- 3 bögre víz
- 1/3 bögre dió
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd felaprított fokhagyma
- 2 ek. sűrített paradicsom
- 1 ek. olívaolaj
- ½ citrom frissen facsart leve
- ½ tk. pirospaprika, fél-fél ek. köménymag, kurkuma, őrölt koriander, szárított bazsalikom
- só, őrölt fekete bors
Miután alaposan megmostuk a lencsét, az apróra vágott vöröshagymával együtt a háromszoros mennyiségű vízben kb. 15-20 perc alatt puhára főzzük. Ezalatt a diót és a köménymagot zsiradék nélkül, száraz serpenyőben néhány percig kevergetve megpirítjuk, de csak annyira, hogy ne égjen meg. Amikor a lencse és a pirított magok kihűltek, a többi hozzávalóval együtt kézi botmixer segítségével keverjük az egészet pépesre. Ha szükséges, sűríthetjük még dióbéllel, illetve ízlés szerint utólag tovább fűszerezhetjük.