Élet-Stílus

Zika-vírus: Magyarországon nem tud az ÁNTSZ gyanús esetről

24.hu
24.hu

hírmunkás. 2016. 01. 28. 18:51

A magyar járványügyi felügyeleti rendszerben még nem szereztek tudomást Zika-vírus okozta fertőzésre utaló megbetegedésről - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat.

Az ÁNTSZ szerint a fertőző betegség behurcolásának kockázata Magyarországra rendkívül alacsony, de nem zárható ki. Közleményükben azt írták: az Országos Epidemiológiai Központ nemzetközi kapcsolatrendszerén keresztül tájékoztatást kapott arról, hogy több európait is megfertőzött a Zika-vírus dél-amerikai, illetve dél-ázsiai útján. Németországban kettő, Hollandiában hat, Finnországban és Dániában egy-egy ember szervezetében mutatták ki a fertőzést. Az Egyesült Királyságban 2014 decembere óta öt “importált esetet” regisztráltak – fejtették ki.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) január 21-én frissítette ajánlását a Zika-vírus fertőzéssel érintett területre utazóknak. Az ÁNTSZ – az ECDC ajánlásával egybehangzóan – valamennyi külföldre készülő várandós, illetve gyermekvállalást tervező nőnek javasolja, hogy elindulás előtt tájékozódjanak arról, a célország érintett-e a Zika-vírus okozta járványban. Azt ajánlják, hogy ha a célországban a vírus intenzíven terjed vagy szórványos megbetegedéseket észleltek, vegyék fontolóra az utazás elhalasztását (különösen az első esetben).

Az elmúlt két hónapban világszerte 23 országból jelentettek helyi eredetű Zika-vírus-fertőzéseket. Ezek a legfrissebb adatok szerint Dél-Amerikában Bolívia, Brazília, Ecuador, Francia Guyana, Guyana, Kolumbia, Paraguay, Suriname, Venezuela, Közép-Amerikában El Salvador, Guatemala, Honduras, Mexikó, Panama; a Karib-térségben Barbados, Guadeloupe, Haiti, Martinique, Puerto Rico, Saint Martin, a Csendes-óceáni térségben a Szamoa-szigetek, továbbá Thaiföld és a Zöld-foki Köztársaság – fejtette ki az ÁNTSZ.

Aki mindezek mérlegelését követően úgy dönt, hogy a térségbe utazik, fordítson kiemelt figyelmet a szúnyogcsípések megelőzésére. A Zika-vírus terjedésével sújtott országokban a fertőződés elkerülésének egyedüli módja a szúnyogcsípés elleni védekezés, amely – mint hangsúlyozták – kiemelten fontos a várandós, illetve gyermekvállalást tervező nőknél. Emellett az immunbetegségben vagy súlyos krónikus betegségben szenvedő, illetve kisgyermekkel utazóknak is azt ajánlják, hogy indulás előtt tájékozódjanak a használható szúnyogriasztó szerekről és az egyéb megelőzési lehetőségekről.

A kóros kisfejűség és az egyiptomi csípőszúnyog által terjesztett Zika-vírus között feltételezett kapcsolat a kórokozó rohamos terjedése miatt egyre inkább aggasztja a dél-amerikai és karibi térséget.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Megint lezárták a körutat

A Margit híd felé mennek a tüntetők.

Élő videó: Megint lezárták a körutat