Élet-Stílus
Police walk around abortion protestors holding up placards outside the Marie Stopes clinic, the first private clinic to offer abortions to women in Belfast, Northern Ireland on October 18, 2012. Dozens of pro-life campaigners protested outside the first abortion clinic in Northern Ireland as it opened to the public. Around 50 protesters brandishing placards saying "Life is precious" and showing photographs of foetuses gathered outside the privately run clinic in an anonymous building in Belfast. AFP PHOTO/ Peter Muhly / AFP / PETER MUHLY

Belfasti bíróság: emberi jogokba ütközik az abortusztilalom

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

újságíró. 2015. 11. 30. 15:14

Emberi jogi szervezetek azt próbálják elérni, hogy legalább az erőszakból fogant, vagy súlyos rendellenességgel bíró magzatokat el lehessen vetetni.

Nem fér össze az emberi jogokkal az észak-írországi abortusztilalom – mondta ki a belfasti legfelsőbb bíróság. Az Észak-Írországi Emberi Jogi Bizottság (NIHRC) azt várja az ítélet nyomán, hogy legalább akkor lehetővé váljon a helyi kórházakban a terhesség-megszakítás elvégzése, ha a magzatnak rendellenességei vannak, illetve nemi erőszak vagy vérfertőzés esetén.

Észak-Írországra nem vonatkozik az Egyesült Királyságban 1967-ben meghozott abortusztörvény. Továbbra is az az 1861-es jogszabály van érvényben a terhességmegszakításra vonatkozóan, ami alapján az ezt elvégző egészségügyi dolgozókat életfogytiglani börtönbüntetéssel lehet sújtani. A NIHRC vitte bíróságra az ügyet, melynek főbiztosa szerint mérföldkő az ítélet. A pert azért vállalták, hogy megvédjék a nehéz helyzetbe került nőket.

A perhez számos szervezet és magánszemély csatlakozott, köztük Sarah Ewart, aki a nyilvánosság elé állt történetével: magzatánál súlyos agyi sérülést diagnosztizáltak, de Londonba kellett utaznia, hogy elvégezhessék a terhesség-megszakítást. Ez a NIHRC szerint embertelen és megalázó bánásmód.

Júliusban több mint kétszáz személy, főleg nők nyílt levélben fordultak a rendőrséghez, névvel vállalva, hogy abortusztablettákat vittek Észak-Írországba és adtak más rászoruló nők számára. Mivel ez illegális, arra számítanak, hogy letartóztatják őket és precedensértékű eljárás indul velük szemben.

A 2013-as hivatalos adatok szerint abban az évben 800 nőnek kellett Angliába menni elvégeztetni a terhesség-megszakítást, köztük egy 13 éves lánynak, aki vérfertőzés áldozata lett. (Guardian)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Kommentek

The Cranberries May 9th, 2012 Sound Academy Toronto, Ontario (Photo by Michael Hurcomb/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.