Élet-Stílus

Belfasti bíróság: emberi jogokba ütközik az abortusztilalom

Emberi jogi szervezetek azt próbálják elérni, hogy legalább az erőszakból fogant, vagy súlyos rendellenességgel bíró magzatokat el lehessen vetetni.

Nem fér össze az emberi jogokkal az észak-írországi abortusztilalom – mondta ki a belfasti legfelsőbb bíróság. Az Észak-Írországi Emberi Jogi Bizottság (NIHRC) azt várja az ítélet nyomán, hogy legalább akkor lehetővé váljon a helyi kórházakban a terhesség-megszakítás elvégzése, ha a magzatnak rendellenességei vannak, illetve nemi erőszak vagy vérfertőzés esetén.

Észak-Írországra nem vonatkozik az Egyesült Királyságban 1967-ben meghozott abortusztörvény. Továbbra is az az 1861-es jogszabály van érvényben a terhességmegszakításra vonatkozóan, ami alapján az ezt elvégző egészségügyi dolgozókat életfogytiglani börtönbüntetéssel lehet sújtani. A NIHRC vitte bíróságra az ügyet, melynek főbiztosa szerint mérföldkő az ítélet. A pert azért vállalták, hogy megvédjék a nehéz helyzetbe került nőket.

A perhez számos szervezet és magánszemély csatlakozott, köztük Sarah Ewart, aki a nyilvánosság elé állt történetével: magzatánál súlyos agyi sérülést diagnosztizáltak, de Londonba kellett utaznia, hogy elvégezhessék a terhesség-megszakítást. Ez a NIHRC szerint embertelen és megalázó bánásmód.

Júliusban több mint kétszáz személy, főleg nők nyílt levélben fordultak a rendőrséghez, névvel vállalva, hogy abortusztablettákat vittek Észak-Írországba és adtak más rászoruló nők számára. Mivel ez illegális, arra számítanak, hogy letartóztatják őket és precedensértékű eljárás indul velük szemben.

A 2013-as hivatalos adatok szerint abban az évben 800 nőnek kellett Angliába menni elvégeztetni a terhesség-megszakítást, köztük egy 13 éves lánynak, aki vérfertőzés áldozata lett. (Guardian)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik